Ciekawostki,  Wydarzenia

Pierwszy “Food Outlet” w Chorwacji

Czas czytania: 3 minut

Food Outlet w Chorwacji to nowatorski pomysł mający na celu zapobieganie wyrzucaniu żywności i produktów nadających się do konsumpcji

Dziś na świecie marnowana jest 1/3 żywności, około 1,3 mld ton. Bynajmniej każdego roku średnio 400 000 ton żywności w Chorwacji nie jest sprzedawane, a mogłoby trafić do ludzi biednych. Dlatego też pojawił się stworzenia Food outlet w Chorwacji.

images
fot. https://nezavisni.hr/

Autorem pomysłu w Chorwacji jest Mario Žamboki. Ponadto zaproponowano żeby produkty z nadwyżek z  fabryk, produkty z wadami, połamane podczas procesu produkcji ale z ważną datą do spożycia zostały sprzedane. Oczywiście za potwierdzeniem bezpieczeństwa dla zdrowia konsumentów. Ceny produktów niższe o 50-90% mogą pomóc marnotrawieniu żywności i innych produktów.

Polityka Outletu, zakłada, że bez względu na pojemność portfela konsumenta. Każdy będzie mógł pozwolić sobie, również na światowe marki w połowie ceny.

Poza tym twórcy projektu chcą uświadomić społeczeństwo nie tylko chorwackiemu, że wyrzucanie dobrej żywności, w dobie gdzie ludzie głodują, produktów nadających się do użytku jest karygodne. Szybko bowiem wyczerpują się nam zasoby naturalne a rosną wysypiska śmieci zanieczyszczające środowisko.

"Food Outlet" w Chorwacji
fot. http://www.poslovni.hr/

Pierwszy “Food Outlet” w Chorwacji otwarto w Zagrzebiu, stolicy Chorwacji. Autorzy projektu zakładają ekspansję na pozostałe rejony Chorwacji.

W Polsce również powinno  się pomyśleć zagospodarowaniu nadwyżek produkcji i o zakazaniu wyrzucania dobrej żywności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *