viska pogaca

Viska pogaca

Czas czytania: 2 minut

Viska pogaca nazywana jest również ciastem lub chlebem z wyspy  Vis

Viška pogača to pikantny chorwacki chlebek pochodzący z wyspy Vis. Ciasto jest dość podobne do ciasta focaccia lub pizzy czyli składa się z mąki, soli, drożdży oraz ciepłej wody. Ciasto jest nadziane mieszanką oliwy z oliwek, cebuli, anchois oraz warzyw.

Co ciekawe, wśród mieszkańców wyspy Vis toczy się również dyskusja na temat kształtu ciasta. Czy należy je upiec w kształcie prostokąta czy okręgu. Naszym zdaniem bez względu na kształt i nadzienie, połączenie tego sycącego ciasta z kieliszkiem czerwonego wina jest doskonałą formą posiłku, choć częściej podaje się go jako ciepłą przystawkę.

Warto wiedzieć, że jeśli dodatkowo ciasto ma w nadzieniu pomidory, nazywa się go Komiška pogača i tradycyjnie przygotowywany jest w mieście Komiža, również na wyspie Vis.

Składniki na ciasto:

1 kg mąki

60 g  drożdży

2 łyżki soli

1 łyżka mieszanych ziół śródziemnomorskich (rozmaryn, tymianek, bazylia)

2 łyżki oliwy z oliwek

woda

Składniki na nadzienie:

500 g  cebuli, posiekane

500 g  pomidorów, obranych i posiekanych

250 g anchois, pokrojonych na kawałki

10 dg kaparów

100 g  oliwek

1/2 szklanki) oliwy z oliwek

sól, czarny pieprz.

Każdy dom ma swój przepis na Viška pogača. Jeden z najpopularniejszych to:

Ciasto: Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie i pozostawić na 15 minut. Wymieszać mąkę, drożdże, sól, zioła i oliwę z oliwek. Wyrobić  miękkie ciasto podobne do ciasta na pizzę. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.

Nadzienie: Podsmażyć cebulę na oliwie z oliwek, aż zmięknie. Dodać pomidory i gotować na małym ogniu, bez przykrycia przez 10 minut. Dodać anchois (możemy zastąpić tuńczykiem), kapary, oliwki, sól i pieprz.

Podzielić ciasto na pół. Wyłożyć połowę ciasta na brytfankę do pizzy. Wyłożyć nadzienie. Drugą połową ciasta przykryć farsz. Przekłuć ciasto widelcem w kilku miejscach. Posmarować oliwą z oliwek, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Piec przez 1 godzinę w piecu 200 C .

viska pogaca, przepis Chorwacja, jedzenie w Chorwacji, wyspa Vis
Viska pogaca fot. www.croatiaweek.com

Polecamy wypróbowanie przepisy z Chorwacji, Bałkan i nie tylko. Oto  przepisy:

1. Pasticada

2. Sudżukice z patatas bravas

3. Vongole  w sosie własnym

4. Grillowana orada ( dorada) i brancin ( okoń morski) 

5. Viska pogaca 

6. Ajvar

7. Paprykarz Baciarski wg. przepisu Roberta Makłowicza

Chorwacja