paprykarz baciarski

Paprykarz Baciarski

Czas czytania: < 1 minuta

Paprykarz baciarski

Przepis na “Paprykarz Baciarski” to nasz przepis według inspiracji przepisu Pana Roberta Makłowicza. Polecamy ten przepis szczególnie w sezonie, gdy papryka oraz pomidory są najlepsze. Co więcej jest to danie, które przygotowujemy chociaż raz podczas każdego pobytu w Chorwacji. Smak jest wtedy jeszcze lepszy i jest wprost nieziemski. Co ważne paprykarz smakuje bardzo dobrze zarówno na zimno jak i prosto z ognia oraz jest bardzo sycący.

Czas przygotowania paprykarzu to około 30-40 minut, poziom łatwy a przepis bardzo smaczny 🙂


Paprykarz Baciarski składniki:

3 cebule

3 łyżki oliwy

2 czerwone papryki

około 200 g ryżu

1 łyżka słodkiej, sproszkowanej papryki

łyżeczka papryki ostrej lub curry

soczyste, dojrzałe pomidory około 3 sztuki

szklanka pasaty pomidorowej

ząbek czosnku

sól, pieprz, bazylia do dekoracji

Paprykarz wykonanie:

W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w piórka cebulę i czosnek, gdy zacznie się szklić, dołożyć pokrojoną w spore kawałki paprykę. Całość dusić przez ok. 4 min. Dodać wypłukany, odcedzony ryż, paprykę w proszku (słodką i ostrą), pieprz, sól, curry i pokrojone w kawałki pomidory bez skórki oraz podlać passatą pomidorową. Dusić, aż ryż wchłonie sok z pomidorów oraz zmięknie. W razie potrzeby podlać nieco wodą, wymieszać. Ważne jest aby pilnować, żeby ryż nie przyklejał się do garnka i nie zaczął się przypalać. Posolić do smaku, dodać bazylię do ozdoby, wymieszać i podawać.

Przepis na podstawie przepisu Pana Makłowicza z “Makłowicz w Podróży” CHORWACJA ODC. 44 “OSIJEK”


Polecamy wypróbowanie przepisy z Chorwacji, Bałkan i nie tylko. Oto  przepisy:

1. Pasticada

2. Sudżukice z patatas bravas

3. Vongole  w sosie własnym

4. Grillowana orada ( dorada) i brancin ( okoń morski) 

5. Viska pogaca 

6. Ajvar

7. Paprykarz Baciarski wg. przepisu Roberta Makłowicza

Chorwacja