Ryba po grecku – pyszny i smaczny obiad
Ryba po grecku – smaczny i prosty obiad dla każdego
Ryba po grecku jest idealna jako potrawa na ciepło jak i na zimno. W Polsce ryba po grecku bywa podawana głównie na kolację wigilijną. Moim zdaniem powinna być częściej podawana. Bo to pyszny i zdrowy obiad. Jeśli zastanawiacie się jak ja przygotowuję rybę po grecku według przepisu babci, to zapraszam do wpisu.
Ryba po grecku
Zanim przejdę do przepisu, słów kilka o samej rybie po grecku. Nazwa potrawy jest nieco myląca, ponieważ w Grecji raczej nikt nie słyszał o takim daniu. Jednak doszukując się cech wspólnych z kuchnią grecką, możemy nasze danie porównać z greckim psari plaki. Jest to ryba pieczona, podawana z warzywami duszonymi w sosie własnym. Niestety nie wiadomo dokładnie skąd ryba po grecku znalazła się w naszym menu, jednak pewne jest, że w wielu domach zagości nie tylko od Święta.
Ryba po grecku to potrawa podawana na ciepło lub zimno potrawa. Głównym składnikiem potrawy są smażone kawałki lub filety ryby w sosie warzywnym. Podstawowymi składnikami sosu warzywnego są: tarta marchew, pietruszka oraz seler, cebula, koncentrat pomidorowy.
Ryba po grecku składniki
Składniki do ryby
- około 1 kg filetów z mrożonej ryby lub 700 g świeżej (najlepiej białej ryby o zwartym mięsie, np.: dorsz, morszczuk, mintaj lub miruna)
- pół szklanki mąki pszennej do obtoczenia ryby
- przyprawy takie jak: sól, pieprz
- olej do smażenia
Składniki do sosu warzywnego
- 4 średnie marchewki ( około 500 g)
- 2 korzenie pietruszki (około 300 g)
- 2 średnie cebule
- szklanka wody
- 4 łyżki przecieru pomidorowego lub koncentratu (koncentrat doda nieco wyrazistości)
- przyprawy takie jak: sól, ziele angielskie, liście laurowe, łyżeczka słodkiej papryki, pieprz
- natka pietruszki (opcjonalnie )
- 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
Ryba po grecku przepis
Warto pamiętać o jednej ważnej zasadzie. Aby ryba była smaczniejsza, warto odstawić ją do lodówki na kilka godzin (a jeszcze lepiej na całą noc).
Do przygotowania ryby po grecku polecam wybrać świeże lub mrożone filety z “białej” ryby. Ja zazwyczaj wybieram mrożone filety z morszczuka, dorsza lub mintaja. Jeśli kupiliście świeżą rybę, to wystarczy ją przepłukać pod bieżącą wodą, wysuszyć ręcznikiem papierowymi oraz pokroić na mniejsze kawałki.
Jeśli macie rybę mrożoną, to koniecznie wyjmijcie ją dużo wcześniej z zamrażarki, żeby się rozmroziła naturalnie. Dalej postępuję tak samo, jak w przypadku ryby świeżej.
Ryba po grecku przepis krok po kroku
W pierwszej kolejności każdy kawałek ryby posypuję mieszanką przypraw: sól oraz pieprz. Pół szklanki mąki wysypuję na talerz i każdy kawałek ryby obtaczam z obu stron w mące i układam na gorącej patelni z olejem. Kawałki ryby smażę z obu stron, około 3-4 minuty z obu stron na średnim gazie. Ryba powinna delikatnie się zarumienić. Jeśli się przypieka, musicie zmniejszyć gaz. Obsmażone filety wykładam na szeroki talerz.
Gdy już przygotuję rybę, zabieram się za warzywa. Szatkuję warzywa, cebulę delikatnie szklę na oleju w patelni. Po kilku minutach dodaję do cebulki: starte na tarce warzywa (na grubych oczkach, marchew oraz pietruszkę). Warzywa polecam zetrzeć wcześniej. Dodaję ziele angielskie, liście laurowe, słodką paprykę, pieprz oraz sól. Wlewam pół szklanki wody, mieszam i przykrywam. Warzywa duszę na małym gazie przez około 25 minut. Po tym czasie dodaję 4 łyżki przecieru z pomidorów (osobiście lubimy z mężem nieco wyrazistszy smak, dlatego dodaje koncentrat pomidorowy), mieszam całość i duszę bez przykrycia (żeby odparować wodę). Warzywa powinny być już miękkie.
W naczyniu, w którym planuję podać rybę umieszczam na dni część duszonych warzyw. Na warzywa wykładam smażoną rybę i potem na rybę resztę warzyw.
Jak podawać rybę?
Osobiście lubię rybę po grecku podawaną na zimno. Dlatego też po wystygnięciu warzyw i ryby, wstawiam całe danie do lodówki na około 1 dzień. Wszystkie składniki, wymieszają się lepiej i potrawa jest smaczniejsza.
Polecane artykuły
4. Grillowana orada ( dorada) i brancin ( okoń morski)