Skip to content
Menu
naszepodroze.edu.pl
  • Ubezpieczenie turystyczne
  • Chorwacja
    • Wyspy Chorwacji
      • Korcula
        • Korcula – miasto
      • Ciovo
        • Slatine
      • Wyspa Brac
        • Supetar
      • Wyspa Cres
        • Cres – miasto
        • Osor
      • Wyspa Hvar
        • Hvar
        • Sucuraj
      • Wyspa Krk
        • Krk
        • Baska
      • Wyspa Lošinj
        • Artatore
        • Mali Losinj
        • Veli Losinj
      • Wyspa Murter
        • Murter
        • Plaża Slanica
        • Tisno
        • Plaża Podvrske – Murter
      • Wyspa Pag
      • Wyspa Rab
    • Dalmacja
      • Drvenik
      • Igrane
      • Imotski
      • Makarska
      • Nin
      • Skradin
      • Split
      • Sukošan
      • Szybenik
      • Vransko Jezero
      • Zadar
      • Bacinskie Jeziora
      • Baska Voda
      • Omis
      • Pakostane
      • Park Narodowy Kornati
      • Podaca
      • Trogir
      • Zivogosce
      • Stobrec
    • Dalmacja południowa
      • Cavtat
      • Dubrownik
      • Ploče
      • Półwysep Peljesac
        • Ston
        • Orebic
    • Kvarner
      • Opatija
      • Rijeka
      • Senj
      • Fužine
      • Moscenicka Draga
      • Park przyrody Ucka
      • Twierdza Trsat – odkrywamy Kvarner
    • Istria
      • Poreč
      • Pula
    • Chorwacja centralna
    • Dla żeglarza
      • Sukosan Marina Dalmacija
    • Slawonia i Baranja
    • Relacje Unia Europejska – Chorwacja
  • Kraje
    • Austria
      • Wiedeń
    • Czechy
      • Brzecław
      • Harrachov
      • Mikulov
      • Praga – stolica Czech idealna na majówkę
      • Skalne Miasto Czechy Adrspach
      • Valtice zamek
    • Polska
      • Karkonosze
      • Komarno
      • Słowiński Park Narodowy
      • Kołobrzeg atrakcje
      • Magiczny Kraków
      • Ustka pogoda
      • Łeba atrakcje turystyczne
      • Gdańsk atrakcje – co zwiedzić w Gdańsku?
    • Węgry
      • Szentendre
      • Budapeszt atrakcje
    • Albania wakacje – wspomniena na lata
    • Bośnia i Hercegowina
      • Mostar
      • Polska Bośnia i Hercegowina, czyli droga przez Bośnię
      • Medjugorie
      • Neum
    • Montenegro – Czarnogóra co warto zobaczyć?
    • Słowenia
  • Kuchnia bałkańska
    • Cevapcici – Bałkany na talerzu
    • Gulasz węgierski
    • Ryba po grecku – pyszny i smaczny obiad
    • Sałatka grecka
    • Paprykarz Baciarski
    • Viska pogaca
    • Ajvar
    • Pasticada
    • Dorada (orada) i okoń morski (brancin) z grilla
    • Sudzukice z patatas bravas
    • Vongole małże w sosie własnym
  • Język chorwacki
    • Lekcja 1. Spotkanie
    • Lekcja 2. Słownictwo ogólne
    • Lekcja 3. Na granicy
    • Lekcja 4. Cło
    • Lekcja 5. Na lotnisku
    • Lekcja 6. Na autostradzie
    • Lekcja 7. W samolocie
    • Lekcja 8. Pułapki języka chorwackiego
  • Noclegi w Chorwacji
    • Camping
  • O nas
naszepodroze.edu.pl
Ryba po grecku

Ryba po grecku – pyszny i smaczny obiad

Czas czytania: 3 minut

Spis treści:

  • 1 Ryba po grecku – smaczny i prosty obiad dla każdego
    • 1.1 Ryba po grecku
    • 1.2 Ryba po grecku składniki
    • 1.3 Ryba po grecku przepis
      • 1.3.1 Ryba po grecku przepis krok po kroku
    • 1.4 Jak podawać rybę?

Ryba po grecku – smaczny i prosty obiad dla każdego

Ryba po grecku jest idealna jako potrawa na ciepło jak i na zimno. W Polsce ryba po grecku bywa podawana głównie na kolację wigilijną. Moim zdaniem powinna być częściej podawana. Bo to pyszny i zdrowy obiad. Jeśli zastanawiacie się jak ja przygotowuję rybę po grecku według przepisu babci, to zapraszam do wpisu.

Ryba po grecku

Zanim przejdę do przepisu, słów kilka o samej rybie po grecku. Nazwa potrawy jest nieco myląca, ponieważ w Grecji raczej nikt nie słyszał o  takim daniu. Jednak doszukując się cech wspólnych z kuchnią grecką, możemy nasze danie porównać z greckim psari plaki. Jest to ryba pieczona, podawana z warzywami duszonymi w sosie własnym. Niestety nie wiadomo dokładnie skąd ryba po grecku znalazła się w naszym menu, jednak pewne jest, że w wielu domach zagości nie tylko od Święta.

Ryba po grecku to potrawa podawana na ciepło lub zimno potrawa. Głównym składnikiem potrawy są smażone kawałki lub filety ryby w sosie warzywnym. Podstawowymi składnikami sosu warzywnego są: tarta marchew, pietruszka oraz seler, cebula, koncentrat pomidorowy.

Ryba po grecku składniki

Ryba po grecku
Najlepsza ryba do naszej ryby po grecku to ryba biała ze zwartym mięsem, czyli dorsz, morszczuk, mintaj itp.

Składniki do ryby

  • około 1 kg filetów z mrożonej ryby lub 700 g świeżej (najlepiej białej ryby o zwartym mięsie, np.: dorsz, morszczuk, mintaj lub miruna)
  • pół szklanki mąki pszennej do obtoczenia ryby
  • przyprawy takie jak: sól, pieprz
  • olej do smażenia

Składniki do sosu warzywnego

  • 4 średnie marchewki ( około 500 g)
  • 2 korzenie pietruszki  (około 300 g)
  • 2 średnie cebule
  • szklanka wody
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego lub koncentratu (koncentrat doda nieco wyrazistości)
  • przyprawy takie jak: sól, ziele angielskie, liście laurowe, łyżeczka słodkiej papryki, pieprz
  • natka pietruszki (opcjonalnie )
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek

Ryba po grecku przepis

Warto pamiętać o jednej ważnej zasadzie. Aby ryba była smaczniejsza, warto odstawić ją do lodówki na kilka godzin (a jeszcze lepiej na całą noc).

Do przygotowania ryby po grecku polecam wybrać świeże lub mrożone filety z “białej” ryby. Ja zazwyczaj wybieram mrożone filety z morszczuka, dorsza lub mintaja. Jeśli kupiliście świeżą rybę, to wystarczy ją przepłukać pod bieżącą wodą, wysuszyć ręcznikiem papierowymi oraz pokroić na mniejsze kawałki.

Jeśli macie rybę mrożoną, to koniecznie wyjmijcie ją dużo wcześniej z zamrażarki, żeby się rozmroziła naturalnie. Dalej postępuję tak samo, jak w przypadku ryby świeżej.

Ryba po grecku przepis krok po kroku

W pierwszej kolejności każdy kawałek ryby posypuję mieszanką przypraw: sól oraz pieprz. Pół szklanki mąki wysypuję na talerz i każdy kawałek ryby obtaczam z obu stron w mące i układam na gorącej patelni z olejem. Kawałki ryby smażę z obu stron, około 3-4 minuty z obu stron na średnim gazie. Ryba powinna delikatnie się zarumienić. Jeśli się przypieka, musicie zmniejszyć gaz. Obsmażone filety wykładam na szeroki talerz.

Duszone warzywa

Gdy już przygotuję rybę, zabieram się za warzywa. Szatkuję warzywa, cebulę delikatnie szklę na oleju w patelni. Po kilku minutach dodaję do cebulki: starte na tarce warzywa (na grubych oczkach, marchew oraz pietruszkę). Warzywa polecam zetrzeć wcześniej. Dodaję ziele angielskie, liście laurowe, słodką paprykę, pieprz oraz sól. Wlewam pół szklanki wody, mieszam i przykrywam. Warzywa duszę na małym gazie przez około 25 minut. Po tym czasie dodaję 4 łyżki przecieru z pomidorów (osobiście lubimy z mężem nieco wyrazistszy smak, dlatego dodaje koncentrat pomidorowy), mieszam całość i duszę bez przykrycia (żeby odparować wodę). Warzywa powinny być już miękkie.

W naczyniu, w którym planuję podać rybę umieszczam na dni część duszonych warzyw. Na warzywa wykładam smażoną rybę i potem na rybę resztę warzyw.


Jak podawać rybę?

Osobiście lubię rybę po grecku podawaną na zimno. Dlatego też po wystygnięciu warzyw i ryby, wstawiam całe danie do lodówki na około 1 dzień. Wszystkie składniki, wymieszają się lepiej i potrawa jest smaczniejsza.

Polecane artykuły

1. Pasticada

2. Sudżukice z patatas bravas

3. Vongole  w sosie własnym

4. Grillowana orada ( dorada) i brancin ( okoń morski) 

5. Viska pogaca 

6. Ajvar

7. Paprykarz Baciarski wg. przepisu Roberta Makłowicza

8. Gulasz węgierski

Szukaj na naszej stronie

Facebook

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube

https://www.youtube.com/watch?v=puK4uWnzQHU

Kod rabatowy AIRBNB – 250 zł

rbnb
 Kliknij po zniżkę tutaj

Najnowsze wpisy:

  • Promy Chorwacja 2021Promy Chorwacja. Jadrolinija, Krilo, Bura Line, G&V Line i inne.
  • plan podróżyPlan podróży – jakich błędów unikać?
  • Primosten ChorwacjaPrimosten i jego atrakcje
  • Vodice ChorwacjaVodice
  • Karnawał RijekaKarnawał Rijeka – relacja z niesamowitej imprezy
  • Wyspa UgljanUgljan – czy warto płynąć na tę chorwacką wyspę?
  • Jak zarezerwować nocleg w Chorwacji?Jak zarezerwować nocleg w Chorwacji?

Burze dziś Bałkany

Mapa burzowa Bośni i Hercegowiny, Chorwacji, Słowenii

Chcesz zostać naszym Patronem? Zapraszamy!

Patronite

Nasza strona www.naszepodroze.edu.pl została stworzona aby pomóc spędzić udane wakacje w Chorwacji oraz na Półwyspie Bałkańskim. Korzystając z naszej strony znajdziesz noclegi w Chorwacji, w Polsce, w Austrii, w Czechach, na Węgrzech, znajdziesz ciekawe wydarzenia w okolicy, spróbujesz kuchni regionalnej. Na stronie podpowiadamy jak zaplanować podróż do Chorwacji samochodem, rejs statkiem na chorwackie wyspy lub po prostu jak spędzić miło urlop na plaży.

podróże

Follow
Makarska noclegi
Omiš noclegi
Vodice noclegi
Split noclegi
Crikvenica noclegi
Šibenik noclegi
Zadar noclegi
Zagrzeb noclegi
Trogir noclegi
Rovinj noclegi
Kaštela noclegi
Stobrec noclegi
Dubrownik noclegi
Bibinje noclegi
Umag noclegi
Pag noclegi

Chorwacja czarter
Chorwacja atrakcje

Chorwacja wakacje

Chorwacja pogoda
Chorwacja noclegi
Chorwacja rejsy
Chorwacja transport
Chorwacja wydarzenia

©2021 naszepodroze.edu.pl | WordPress Theme by Superbthemes.com

naszepodroze.edu.pl- Chorwacja i Bałkany Cookies Policy

W ramach naszej strony stosujemy pliki cookies.Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza zgodę na ich użycie.

Close