Sałatka grecka

Sałatka grecka

Czas czytania: 2 minut

Sałatka grecka – najlepsza i najprostsza sałatka pod słońcem 🙂

Zanim przejdę do przepisu, słów kilka o samej sałatce. Sałatka grecka jest idealnym elementem naszej diety niskowęglowodanowej. Dodatkowo jest znana i jadana na całym świecie jako meze, czyli jako przekąska i przystawka.

Sałatka grecka – χωριάτικη σαλάτα – choriatiki salata [xorˈjatiki saˈlata]). W dosłownym tłumaczeniu „wiejska sałatka” jest tradycyjną sałatką kuchni greckiej. Jest również bardzo popularna jako dodatek do niemal wszystkich potraw, głównie do ryb oraz dań mięsnych.

Przygotowywana jest w rozmaitych odmianach, wszystko zależy od naszych preferencji i użytych dodatków. W oryginalnej greckiej wersji zawiera: grubo pokrojone ogórki i pomidory, czerwoną cebulę pokrojoną w talarki, oliwę z oliwek, ser feta, często dodaje się czarne oliwki (rzadziej oliwki zielone). Sałatka grecka w różnych wariantach (na przykład: z sałatą, z octem winnym, serem feta pokrojonym w kostkę (a nie plastrem) jest serwowana dosłownie wszędzie, również w knajpkach typu fast-food.

Sałatka grecka – choriatiki

Uwielbiam tę smaczną zieloną sałatkę. Zawsze przypomina mi o lecie, morzu i wakacjach. Natomiast warzywa: sałata rzymska (lub według Waszego upodobania inna), pomidory, ogórki i oliwki to zdecydowanie danie idealne nie tylko na letnie i upalne dni ale i doskonała opcja na szybką kolację we dwoje. Zdecydowanie sałatka ta najlepsza jest latem, kiedy mamy sezon na warzywa. Jaki zatem jest mój przepis na sałatkę grecką?

Sałatka grecka przepis

Aby przygotować smaczną i domową sałatkę grecką potrzebujesz tylko kilku składników oraz  domowego sosu do sałatki greckiej ! Mam nadzieję, że pokochasz to meze tak samo jak my!

Składniki i przygotowanie

Tradycyjna sałatka grecka składa się z:

  • ogórków,
  • pomidorów,
  • czerwonej cebuli,
  • oliwek,
  • sera feta
  • opcjonalnie papryki (ja zawsze dodaję bo bardzo lubię :))
  • sól, pieprz
  • oliwy z oliwek (mój wybór oliwa Kalamata)

Osobiście używam i polecam oliwki Kalamata. Są one często używane w kuchni greckiej, ich nieco słony, solankowy smak doskonale się łączy z fetą i chrupiącymi warzywami. Często używam pomidorków koktajlowych, ponieważ mają mniej soku niż większe pomidory. Warto pamiętać, aby pokroić składniki na kawałki podobnej wielkości.

Oczywiście sałatka grecka nie byłaby w pełni gotowa bez sosu do sałatki greckiej.

Sos (dressing) do sałatki greckiej to prosta mieszanka oliwy z oliwek ( najlepsza moim zdaniem oliwa to ta z odmian oliwek Kalamata ), octu z czerwonego wina, musztardy Dijon oraz suszonego oregano. Po przygotowaniu sosu do sałatki mieszam warzywa, oliwki, ser feta.

Na koniec lubię posypać sałatkę dużą ilością oregano oraz czarnego pieprzu, aby uzyskać świeży, pieprzny dodatek. Jednak nie każdy lubi dużą ilość oregano, dlatego należy doprawić ją według własnego gustu. Aha i jeszcze jedno uważajcie z solą, ponieważ ser feta jest już dosyć słony!


Na zakończenie polecam pozostałe nasze przepisy:

1. Pasticada

2. Sudżukice z patatas bravas

3. Vongole  w sosie własnym

4. Grillowana orada ( dorada) i brancin ( okoń morski) 

5. Viska pogaca 

6. Ajvar

7. Paprykarz Baciarski wg. przepisu Roberta Makłowicza

8. Gulasz węgierski

Chorwacja