Skip to content
Menu
naszepodroze.edu.pl
  • Ubezpieczenie turystyczne
  • Chorwacja
    • Wyspy Chorwacji
      • Korcula
        • Korcula – miasto
      • Ciovo
        • Slatine
      • Wyspa Brac
        • Supetar
      • Wyspa Cres
        • Cres – miasto
        • Osor
      • Wyspa Hvar
        • Hvar
        • Sucuraj
      • Wyspa Krk
        • Krk
        • Baska
      • Wyspa Lošinj
        • Artatore
        • Mali Losinj
        • Veli Losinj
      • Wyspa Murter
        • Murter
        • Plaża Slanica
        • Tisno
        • Plaża Podvrske – Murter
      • Wyspa Pag
      • Wyspa Rab
    • Dalmacja
      • Drvenik
      • Igrane
      • Imotski
      • Makarska
      • Nin
      • Skradin
      • Split
      • Sukošan
      • Szybenik
      • Vransko Jezero
      • Zadar
      • Bacinskie Jeziora
      • Baska Voda
      • Omis
      • Pakostane
      • Park Narodowy Kornati
      • Podaca
      • Trogir
      • Zivogosce
      • Stobrec
    • Dalmacja południowa
      • Cavtat
      • Dubrownik
      • Ploče
      • Półwysep Peljesac
        • Ston
        • Orebic
    • Kvarner
      • Opatija
      • Rijeka
      • Senj
      • Fužine
      • Moscenicka Draga
      • Park przyrody Ucka
      • Twierdza Trsat – odkrywamy Kvarner
    • Istria
      • Poreč
      • Pula
    • Chorwacja centralna
    • Dla żeglarza
      • Sukosan Marina Dalmacija
    • Slawonia i Baranja
    • Relacje Unia Europejska – Chorwacja
  • Kraje
    • Austria
      • Wiedeń
    • Czechy
      • Brzecław
      • Harrachov
      • Mikulov
      • Praga – stolica Czech idealna na majówkę
      • Skalne Miasto Czechy Adrspach
      • Valtice zamek
    • Polska
      • Karkonosze
      • Komarno
      • Słowiński Park Narodowy
      • Kołobrzeg atrakcje
      • Magiczny Kraków
      • Ustka pogoda
      • Łeba atrakcje turystyczne
      • Gdańsk atrakcje – co zwiedzić w Gdańsku?
    • Węgry
      • Szentendre
      • Budapeszt atrakcje
    • Albania wakacje – wspomniena na lata
    • Bośnia i Hercegowina
      • Mostar
      • Polska Bośnia i Hercegowina, czyli droga przez Bośnię
      • Medjugorie
      • Neum
    • Montenegro – Czarnogóra co warto zobaczyć?
    • Słowenia
  • Kuchnia bałkańska
    • Cevapcici – Bałkany na talerzu
    • Gulasz węgierski
    • Ryba po grecku – pyszny i smaczny obiad
    • Sałatka grecka
    • Solianka
    • Paprykarz Baciarski
    • Viska pogaca
    • Ajvar
    • Pasticada
    • Dorada (orada) i okoń morski (brancin) z grilla
    • Sudzukice z patatas bravas
    • Vongole małże w sosie własnym
  • Język chorwacki
    • Lekcja 1. Spotkanie
    • Lekcja 2. Słownictwo ogólne
    • Lekcja 3. Na granicy
    • Lekcja 4. Cło
    • Lekcja 5. Na lotnisku
    • Lekcja 6. Na autostradzie
    • Lekcja 7. W samolocie
    • Lekcja 8. Pułapki języka chorwackiego
  • Noclegi w Chorwacji
    • Camping
  • O nas
naszepodroze.edu.pl
Ajvar

Ajvar

Czas czytania: 4 minut

Spis treści:

  • 1 Domowy ajvar
    • 1.1 Słów kilka o ajvarze
    • 1.2 Ajvar składniki 
    • 1.3 Ajvar przepis
    • 1.4 Polecamy wypróbowanie przepisy z Chorwacji, Bałkan i nie tylko. Oto  przepisy:

Domowy ajvar

Ajvar jest niezastąpiony jako dodatek do mięs, grilla czy po prostu jako smarowidło na chlebek. Polecamy ten bałkański ale ajvar możemy zrobić sami w domu. Wyjdzie równie smaczny i zdrowy.

Słów kilka o ajvarze

Zanim przejdziemy do przepisu, słów kilka o samym ajvarze. Ajvar to nic innego jak lekko pikantna pasta warzywna z papryki słodkiej, bakłażanów (opcjonalnie), czosnku oraz octu winnego i przypraw (sól, pieprz, chili ). Pasta pochodzi z kuchni serbskiej jednak jest produktem bardzo popularnym głównie na całych Bałkanach. Podobnymi pastami warzywnymi są: pindżur wyrabiany z papryki i pomidorów oraz ljutenica wyrabiana z pomidorów oraz papryki ostrej i słodkiej.

Oryginalny domowy ajvar wyrabiany jest z pieczonej papryki, niestety niektórzy producenci wykorzystują przemysłowo gotowane papryki co powoduje przyspieszenie produkcji jednak utratę smaku. Ajvar produkowany jest przez kilka firm spożywczych, np. przez chorwackie zakłady Podravka. Produkty Podravki możemy kupić w Polsce.


Ajvar składniki 

Poniższa ilość składników oczywiście może ulec zmianie. My ajvar przygotowujemy z:

  • 6 kg papryki (najlepsza ta podłużna czerwona)
  • 3 kg bakłażana (oberżyna)
  • około 0,3 l oleju
  • 3 główki czosnku
  • łyżeczka octu winnego
  • sól, pieprz do smaku
  • ostre pepperoni lub papryczki chili (oczywiście w wersji pikantnej tzw. ljuta)

Ajvar przepis

Etap 1

Pierwszym i zarazem najdłuższym etapem jest pieczenie papryki oraz bakłażanów. Najlepiej zrobić to w piecu opalanym drewnem – jest po prostu niezastąpiony i smak też jest zdecydowanie inny. Oczywiście papryki można również „ugotować” lub ugrillować przed zmieleniem zamiast pieczenia. Natomiast upieczenie nadaje bardziej wyjątkowy smak samemu ajvarovi. Paprykę i bakłażany pieczemy zazwyczaj dzień wcześniej – wyłącznie ze względu na dość długi czas pieczenia.

Etap 2

Po upieczeniu/ugotowaniu papryki oraz bakłażanów następuje obieranie (najmniej ulubiona czynność). Jednak może być ona bardzo prosta: sekret polega na tym, że paprykę najlepiej obiera się na ciepło, wtedy skóra bez problemu schodzi. Bakłażany należy piec trochę dłużej, ale samo obieranie nie jest tak upierdliwe jak w przypadku papryki.

Etap 3

Po obieraniu następuje mielenie warzyw. My to robimy zwyczajnie w maszynce do mielenia mięsa. Podczas mielenia mieszamy pieprz i bakłażany wyłącznie dlatego, że bakłażan jest suchy, a pieprz bardziej wilgotny, co przyspiesza proces mielenia. Podobnie postępujemy z czosnkiem. Polecamy pokroić go na mniejsze kawałki. W efekcie końcowym przyjemniejsze jest smakowanie go jeśli jest rozdrobniony niż gryzienie go podczas jedzenia.

Etap 4

Po zmieleniu i wymieszaniu wszystkich składników wrzucamy składniki do garnka zawierającego około 0,20 ml oleju. Dodajemy octu do smaku (nie dodajemy go za dużo!). Sól, pieprz oraz papryczki pepperoni lub chili dodajemy tak samo do smaku, według własnego uznania.

Ajvar Podravka
Ajvar Podravka – ajvar, który możemy kupić już w Polsce

Etap 5

Po około 4-5 godzinach gotowania ajvar ściągamy z pieca (możemy go trochę podjeść!). Następnie wkładamy do rozgrzanych słoików (około 5 minut w piekarniku). Po włożeniu do słoików pasteryzujemy je jak weki.


Reasumując ajvar jest głównie przystawką do mięsa z grilla, jednak taki domowy świetnie nadaje się jako opcja szczególnie dla wegetarian. Więcej przepisów kuchni bałkańskiej i nie tylko znajduje się tutaj.

Polecamy wypróbowanie przepisy z Chorwacji, Bałkan i nie tylko. Oto  przepisy:

1. Pasticada

2. Sudżukice z patatas bravas

3. Vongole  w sosie własnym

4. Grillowana orada ( dorada) i brancin ( okoń morski) 

5. Viska pogaca 

6. Ajvar

7. Paprykarz Baciarski wg. przepisu Roberta Makłowicza

Szukaj na naszej stronie

Facebook

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube

https://youtu.be/0Yx6LC19fyo

Najnowsze wpisy:

  • Pustelnia BlacaPustelnia Blaca
  • Weekend majowy w Chorwacji, majówka, majówka w Chorwacji, Majówka 2021Weekend majowy w Chorwacji
  • Wielkanoc w Chorwacji, Wielkanoc 2021, Chorwacja, Wielkanoc, zwyczaje wielkanocneWielkanoc i zwyczaje wielkanocne w Chorwacji
  • Twierdza Knin, KninTwierdza Knin
  • Bibinje, Bibinje Zadar, Zadar, Riwiera ZadarBibinje
  • Promy Chorwacja 2021Promy Chorwacja. Jadrolinija, Krilo, Bura Line, G&V Line i inne.
  • plan podróżyPlan podróży – jakich błędów unikać?

Burze dziś Bałkany

Mapa burzowa Bośni i Hercegowiny, Chorwacji, Słowenii

Chcesz zostać naszym Patronem? Zapraszamy!

Patronite

Nasza strona www.naszepodroze.edu.pl została stworzona aby pomóc spędzić udane wakacje w Chorwacji oraz na Półwyspie Bałkańskim. Korzystając z naszej strony znajdziesz noclegi w Chorwacji, w Polsce, w Austrii, w Czechach, na Węgrzech, znajdziesz ciekawe wydarzenia w okolicy, spróbujesz kuchni regionalnej. Na stronie podpowiadamy jak zaplanować podróż do Chorwacji samochodem, rejs statkiem na chorwackie wyspy lub po prostu jak spędzić miło urlop na plaży.

podróże

Follow
Makarska noclegi
Omiš noclegi
Vodice noclegi
Split noclegi
Crikvenica noclegi
Šibenik noclegi
Zadar noclegi
Zagrzeb noclegi
Trogir noclegi
Rovinj noclegi
Kaštela noclegi
Stobrec noclegi
Dubrownik noclegi
Bibinje noclegi
Umag noclegi
Pag noclegi

Chorwacja czarter
Chorwacja atrakcje

Chorwacja wakacje

Chorwacja pogoda
Chorwacja noclegi
Chorwacja rejsy
Chorwacja transport
Chorwacja wydarzenia

©2021 naszepodroze.edu.pl | WordPress Theme by Superbthemes.com

naszepodroze.edu.pl- Chorwacja i Bałkany Cookies Policy

W ramach naszej strony stosujemy pliki cookies.Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza zgodę na ich użycie.

Close