Trdelnik przepis

Trdelnik przepis, czyli słodkie przysmaki w kuchni

Czas czytania: 2 minut

Trdelnik – trdelník to tradycyjne, ciastko słodkie pochodzące ze Słowacji, a dokładnie z miasta Skalica. Jest ono wykonane z ciasta, które jest owijane wokół kija, a następnie jest grillowane, posypywane cukrem wymieszanym z orzechami i z cynamonem.

Trdelník vs. Kürtőskalács (Kurtoszkołacz)

Wypieki te oraz sposób ich pieczenia, prawdopodobnie pochodzi z antycznej Grecji, gdzie produkowano tzw. „chleb Obeliasa”. Chleb ten miał 2 m długości oraz był noszony przez 2 osoby na ramionach.

Jednak średniowieczne przepisy które znamy są znacznie bliższe tym obecnym. Pierwszą informację o sposobie wypieku możemy znaleźć już w spisie z Heidelbergu z 1450 roku! Przygotowanie trdelnika polegało na nawinięciu surowego ciasta na rożen oraz posmarowaniu go żółtkiem.

Wypiek trdelníka ma dość długą tradycję w rejonie miasta Skalica. Węgierski generał na emeryturze József Gvadányi, który był również filozofem i poetą, osiadł w Skalicy pod koniec XVIII w. Przywiózł tam ze sobą oryginalny przepis na trdelník z Siedmiogrodu. Nieco go zmodyfikował, do obecnej formy znanej jako Skalický trdelník. Węgierska nazwa tego ciasta to kurtoszkołacz.

Skalický trdelník

Co ciekawe, w 2004 roku, powstało stowarzyszenie Skalický trdelník, którego celem jest podtrzymanie wyjątkowej tradycji wypiekania ciasta na ogniu.

Współcześnie trdelník zyskuje coraz większą popularność jako słodkie ciastko w Słowacji, w Czechach oraz na Węgrzech. Jest on także w Polsce bardzo popularnym produktem kupowanym na jarmarkach oraz różnego rodzaju festynach. Sprzedawany jest także w innych rejonach, gdzie mieszkają etniczni Węgrzy, na przykład w Wojwodinie.

Trdelnik przepis – składniki

Ciasto na trdelnik

300 gr pszennej mąki
100 ml mleka
15 g  świeżych drożdży
3 małe łyżeczki cukru
1 jajko
30 g masła

Posypka :
cukier brązowy ok. 3 łyżeczki
cukier biały ok. 3 łyżeczki
cynamon ok. 2 łyżeczki
cukier wanilinowy ok. 2 łyżeczki
zmielone migdały według uznania

Trdelnik przepis

1. W pierwszej kolejności delikatnie podgrzewamy mleko, by było ciepłe, ale nie gorące.
2. Do ciepłego mleka wrzucamy drożdże oraz cukier, dokładnie mieszamy oraz czekamy około 10 min, żeby drożdże dobrze się rozpuściły.
3. Pozostałe składniki wrzucamy do miseczki i dobrze mieszamy, następnie dodajemy rozpuszczone drożdże.
4. Ciasto wyrabiamy bardzo dokładnie, następnie odstawiamy je przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około 45 minut do wyrośnięcia.
5. Po tym okresie czasu, ciasto na trdelniki wałkujemy oraz tniemy na paseczki około 4 cm szerokości.
6. Tak pocięte ciasto nawijamy na specjalne foremki lub jeśli nie mamy to na butelkę po piwie lub na wałek.
7. Nawinięte ciasto następnie smarujemy masłem oraz obtaczamy we wcześniej przygotowanej posypce.
8. Tak przygotowane trdelniki wkładamy pionowo do piekarnika wcześniej nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 13-15 minut.

Jeśli nie mieliście okazji spróbować tego przysmaku wcześniej, to polecam koniecznie, najlepszy jest ciepły!

Smacznego!

Chorwacja