Solianka, solanka, rozyjska zuSolianka, solanka, rozyjska zupa, zupa na kacapa, zupa na kaca

Solianka

Czas czytania: 2 minut

Solianka, solijanka, soljanka oraz solanka, czyli przepis na wyjątkową rosyjską zupę

Solianka to tradycyjna, gęsta, rozgrzewająca, pożywna, esencjonalna, rosyjska potrawa jednogarnkowa. Solanka według przepisu Magdy Gessler, zgodnie ze starą rosyjską tradycją, serwowana jest z kleksem gęstej śmietany oraz plasterkiem cytryny  i jest posypana natką pietruszki. Solianka – solijanka popularna jest również na Ukrainie i Białorusi. O wyrazistym smaku solianki decyduje wywar.

Solijanka co to takiego?

Solanka, солянка to tradycyjna zupa kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Możemy ją przygotować w 3 wersjach: mięsnej, grzybowej oraz rybnej, dwie ostatnie są obecnie coraz rzadziej przyrządzane. Wbrew opiniom solianka nie jest najsłynniejszą zupą Rosji. Rosjanie bezsprzecznie uznają ją, za najsmaczniejszą z wszystkich, swoich narodowych zup. Dlatego też, solianka podbiła ich podniebienia, swoim słono-kwaśnym smakiem. W zasadzie do zupy solanki możemy dodać wszystko, na co mamy ochotę, byleby nie było to nic słodkiego.

Nieco historii solanki

Zdaniem historyków, solianka nie została przywieziona na tereny Rosji z innych części świata, ponieważ ciężko znaleźć podobne danie w kuchni innych państw. Jedna z teorii twierdzi, że nazwa “solianka” pochodzi od rosyjskiego słowa sól. Obecnie chętnie dodawane do zupy solianki oliwki, dawniej były importowane wyłącznie z Cesarstwa Bizantyjskiego za niebagatelną cenę. Według tego twierdzenia, na solankę mogliby pozwolić sobie jedynie najbogatsi Rosjanie. Natomiast solanka to chłopska zupa, którą początkowo gotowano na bazie ryb, dopiero z czasem gotowano ją na bazie mięsa, a następnie grzybów.

Co więcej, solianka była bardzo popularna w rosyjskich tawernach w XIX oraz na początku XX wieku. Spożywano ją wówczas jako tłusty dodatek do alkoholu.

Sbornaja solanka

Wyrażenie sbornaja solanka, którym często Rosjanie nazywają tę zupę, w rosyjskim języku jest również synonimem chaosu. Wyrażenia, używamy, gdy chcemy pokazać, że coś składa się z różniących się od siebie elementów. Przykładowo, gdy mamy monety i każda z nich, pochodzi z zupełnie innego kraju i epoki, wtedy taką kolekcję można nazwać sbornaja solanka.

Solianka składniki

  • 350 g wędzonego boczku
  • 350 g wędzonej kiełbasy
  • 2-3 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 250 g wołowiny z kością
  • 300 g łopatki wieprzowej lub żeberek wieprzowych
  • 1 l wywaru – najlepiej wołowo-wieprzowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 6-7 średniej wielkości ogórków kiszonych
  • 2 łyżki czarnych oliwek i kilka sztuk zielonych oliwek (bez pestek)
  • 3 łyżki kaparów
  • pół szklanki soku z ogórków kiszonych
  • pieprz
  • plasterki cytryny
  • kwaśna, gęsta śmietana 18%
  • łyżka masła

Solianka przepis

  1. Mięso zalewamy zimną wodą, około 2,5 litra, dodajemy sól, ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotujemy wszystko na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Następnie wyjmujemy mięso i kroimy na małe kawałki, potem wrzucamy do wywaru.
    Dodajemy warzywa: marchew, pietruszkę oraz seler, pokrojone w kostkę oraz por pocięty na talarki, dalej gotujemy na małym ogniu.
  2. Kroimy cebulę w kostkę, razem z pokrojonym czosnkiem przesmażamy wszystko na maśle. Dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone, a na koniec koncentrat pomidorowy, chwilę dusimy wszystko i dodajemy do garnka z wywarem.
  3. W między czasie przesmażamy, pokrojony w kostkę wędzony boczek oraz kiełbasę. Podsmażone mięso dorzucamy do zupy i gotujemy chwilę. Następnie wlewamy zalewę z ogórków (ostrożnie, żeby nie była zbyt kwaśna), doprawimy do smaku pieprzem i solą. Zupa solianka powinna być w smaku: wyrazista kwaśno – słona i dosyć gęsta. W razie gdyby nie była zbyt gęsta, można przygotować zasmażkę, sporządzoną z 1 łyżki smalcu oraz mąki.
  4. Tak przygotowaną soliankę wlewamy na talerze. Według inspiracji Magdy Gessler, można położyć na zupie kleks z kwaśnej, gęstej śmietany, plasterki cytryny oraz można posypać posiekaną natką pietruszki.
  5. SMACZNEGO!
Chorwacja