Pasticada

Pasticada

Czas czytania: 4 minut

Pasticada to nasze ulubione danie kuchni bałkańskiej

Pašticada to potrawa mięsna z duszonej wołowiny, długo gotowana w specjalnym sosie. Jest to potrawa popularna w Chorwacji, najczęściej nazywana jest dalmatyńską pašticadą, ponieważ pochodzi z Dalmacji i tam, też najczęściej znajdziemy ją w restauracyjnych menu. W Dalmacji danie to serwuje się podczas ważnych uroczystości oraz wesel.

Początki Pašticady nie są do końca znane. Najstarszy zachowany przepis pochodzi z Dubrownika z XV wieku. Natomiast nazwa potrawy jest pochodzenia weneckiego.

W dalmatyńskiej wiosce Veliko Brdo, u podnóża Biokova nad nadmorską miejscowością Makarska, Pašticada jest tradycyjnie serwowana z okazji święta świętego Hieronima – patrona wioski w dniu 30 września.

Nas do ugotowania po raz pierwszy tej potrawy zachęcił Pan Robert Makłowicz, podczas jednej ze swoich kulinarnych wędrówek po Dalmacji. Od tego czasu Pašticadę przyrządzamy na specjalne okazje, w tym Święta oraz podczas naszych wyjazdów do Chorwacji.


Składniki na Pašticada:

0,5 butelki wina Prošek ( lub wino słodkie i czerwone) 0,5 butelki czerwonego wina wytrawnego
warzywa: natka selera, natka pietruszki, 2 cebule, 2 marchewki, 3 ząbki czosnku,
1 kg wołowiny
njoki ( kopytka lub ugotowane ziemniaki, gnocchi)

Wszystkie składniki można kupić w sklepie. W zamian  Prosku polecam jakiekolwiek słodkie czerwone wino , przecież chodzi o to aby smakowało :)

Na początek warzywa i wino:

Pasticada to nasze ulubione danie kuchni bałkańskiej

Warzywa drobno siekamy, marchewkę polecamy kroić obieraczką do warzyw, na pewno każdy ma taką w domu.  Powstaną cienkie listki, które potem rozpadną się podczas gotowania, wino potrzebne będzie w dalszej części gotowania pasticady.

Mięso i Njoki (lub nasze kopytka):

Pasticada

Kilogram wołowiny to porcja w sam raz dla 3-4 osób, natomiast Njoki te na zdjęciu już gotowe można w łatwy sposób zrobić z ugotowanych ziemniaków, które czasami nam zostają z poprzedniego obiadu. Wołowinę kroimy na 3 części żeby przyspieszyć gotowanie.

Wołowinę podsmażamy w głębokim garnku na oliwie, żeby zarumienić mięso. Następnie wrzucamy wszystkie warzywa drobno pokrojone i jeszcze chwile smażymy.

Podsmażone warzywa zalewamy winem, na kilogram mięsa polecam 500 ml wina wytrawnego + około 300-500 ml Prosku lub innego wina słodkiego.

Chorwacka pasticada
Chorwacka pasticada

Tak przygotowany garnek pozostaje zostawić na średnim ogniu na godzinę duszenia, aż mięso będzie się rozpadało pod widelcem :) po czym wystarczy dodać ugotowane njoki i pyszny obiad gotowy :)

Pasticada dalmatyńska
Pasticada dalmatyńska

SMACZNEGO!


Polecamy wypróbowanie przepisy z Chorwacji, Bałkan i nie tylko. Oto  przepisy:

Sudżukice z patatas bravas

Vongole  w sosie własnym

Grillowana orada ( dorada) i brancin ( okoń morski) 

Viska pogaca 

Ajvar

Paprykarz Baciarski wg. przepisu Roberta Makłowicza