Vongole

Vongole małże w sosie własnym

Czas czytania: 3 minut

Morze Adriatyckie obfituje w owoce morza m.in vongole, małże i smakowite ryby

Będąc w Chorwacji czy na wybrzeżu Adriatyku namawiamy do korzystania z dobrodziejstw morza Adriatyckiego.  Polecamy w szczególności ośmiornice, tuńczyka, vongole, małże natomiast a na południu Dalmacji ostrygi (kamenice).

Vongole co to?

Vongole to nic innego jak małże, łacińska nazwa Bivalvia. Poławiane są głównie w Morzu Śródziemnym i należą do jednych z najsmaczniejszych małży. Inne popularne małże, które spożywa się w Europie, to:

Vongole osiągają wielkość nawet do 5 centymetrów, jednak najsmaczniejsze są te o średnicy około 2-3 centymetrów. Ich mięso ma bardzo delikatny smak. Za 1 kg małży zapłacimy od średnio 35 do nawet 130 zł i więcej, w zależności od gatunku i wielkości.

Warto wiedzieć, że vongole oraz inne jadalne małże najsmaczniejsze są … właśnie zimą? Latem, w ciepłych wodach odbywają tarło, natomiast zimą energię skupiają na “wielkości”. Właśnie dlatego są najlepsze bo wypełnione mięsem!

Oczyszczanie małży

Aby dobrze je oczyścić, najpierw małże trzeba wrzucić do mocno osolonej zimnej wody na około 1h, małże się oczyszczą. Następnie energicznie kilkukrotnie je przepłuczmy, dzięki czemu wypłuczemy zanieczyszczenia, piasek  oraz kawałki muszli.

Vongole przepis

Zdecydowanie aby odkryć prawdziwy smak vongoli (nazywane również są małżami Wenus) warto przyrządzić je w sosie własnym. Po oczyszczeniu małży, w garnku na oliwie z oliwek krótko  podsmażamy czosnek oraz wrzucamy małże. Następnie zamykamy garnek przykrywką i po około 10 minutach małże są gotowe. Możemy je podawać z bagietką lub białym pieczywem i posypać je natką pietruszki. Możemy również przygotować SPAGHETTI ALLE VONGOLE.

Vongole

DSC02082
Podsmażamy czosnek na oliwie
Vongole
Małże podajemy z bagietką lub innym pieczywem

Polecamy wypróbowanie przepisy z Chorwacji, Bałkan i nie tylko. Oto  przepisy:

1. Pasticada

2. Sudżukice z patatas bravas

3. Vongole  w sosie własnym

4. Grillowana orada ( dorada) i brancin ( okoń morski) 

5. Viska pogaca 

6. Ajvar

7. Paprykarz Baciarski wg. przepisu Roberta Makłowicza