Dania Chorwacja
Czas czytania: 2 minut
Tym razem zabieramy Was w podróż kulinarną po Chorwacji. Dania Chorwacja regionalne. Ostrzegamy, że zgłodniejecie 🙂
Dania regionalne
- Purica s mlincima – jest to pieczony indyk podawany z kluseczkami. Danie pochodzi z kontynentalnej części Chorwacji. Jest popularne w okolicach od Zagrzebia po Vukovar.
- Krvavica – to rodzaj kiełbasy podobnej do naszej kaszanki (podroby wieprzowe, krew, skórki oraz tłuszcz). Co ciekawe kasza nie jest obowiązkowym składnikiem. Co ciekawe surowa kiełbasa jest gotowana, a potem wędzona.
- Sarma – danie popularne w wielu krajach na Bałkanach. To nic innego jak gołąbki z kiszonej kapusty w sosie pomidorowym.
- Čobanac – jest to rodzaj gulaszu, składający się z wielu rodzajów mięs, doprawiony pikantnymi przyprawami.
- Kulen slawoński – jak sama nazwa mówi, wędlina pochodzi z regionu Chorwacji – Slawonia. Zdecydowanie jest to nic innego jak rodzaj pikantnego salami, z mięsa wieprzowego, doprawionego dużą ilością czosnku, soli, pieprzu oraz sproszkowanej pikantnej papryki.
Dania/potrawy Chorwacja, które są zdecydowanie najbardziej rozpoznawalne w Chorwacji
- Pršut – szynka, suszona na słońcu i wietrze. Bynajmniej jest to chorwacki odpowiednik szynki parmeńskiej (naszym zdaniem chorwacki odpowiednik, dzięki większej ilości soli jest zdecydowanie lepszy). Szynka może być dodatkowo wędzona.
- Čvarci – skwarki ze słoniny, podawane na zimno, a’la chipsy. Zdecydowanie nie polecane dla osób z podwyższonym cholesterolem.
- Paski sir – ser owczy długo dojrzewający z wyspy Pag
- Punjene paprike – papryki faszerowane mielonym mięsem, ryżem oraz cebulką. Zdecydowanie pyszna sprawa!
- Crni rižot – rodzaj rissotta z cebulką, parmezanem oraz atramentem z mątwy (sepii). Ponadto nie polecamy tego dania na ” wielkie wyjście”, ponieważ sepia ufarbuje nam usta i zęby :).
- Ajvar – sos / pasta z grillowanych lub pieczonych warzyw, szczególnie papryki, czosnku, pomidorów oraz bakłażanów.
- Cevapčići – grillowane paluszki z mięsa mielonego (wołowego, wieprzowego lub baraniego). Szczególnie polecamy z dodatkiem ajvar-u oraz surowych krążków cebuli.
- Pljeskavica – cienki płaski kotlet z mięsa mielonego, podobnie jak w przypadku cevapcici możemy mieć mix rodzajów mięs. Zdecydowanie polecamy gurmanską pljeskavice. Bynajmniej jest to odmiana z wędzonym boczkiem, serem oraz dodatkiem pikantnej papryki.
- Brodet – danie zdecydowanie podobne do potrawki rybnej, przyrządzone z ryb morskich, podawane z polentą.
- Polenta – rodzaj mamałygi, z mąki kukurydzianej.
- Fiš paprikaš – jest to paprykarz rybny o konsystencji zupy, zazwyczaj pikantny. Na pewno danie to powinno składać się przynajmniej z 3 rodzajów ryb np.: sum, szczupak czy karp.
- Burek – potrawa wywodząca się z Turcji i bardzo popularna na Bałkanach. Burek powstaje z kilku warstw cieniutkiego ciasta, które nazywa się filo. Burka możemy jeść na słodko np. z jabłkiem lub z serem oraz w wersji mięsnej czy też warzywnej.
Oczywiście potraw regionalnych w Chorwacji jest co nie miara. Ponadto, o pasticadzie, viskiej pogaczy czy zupie maestra nie wspominałam ponieważ informacje o nich znajdziecie w innych naszych wpisach do których zachęcamy zajrzeć: tutaj.