Kuchnia chorwacka, to musisz spróbować będąc w Chorwacji
Czas czytania: 3 minut
Kuchnia chorwacka to musisz spróbować będąc w Chorwacji
Każda kuchnia posiada wiele ciekawych dań. Kuchnia chorwacka a w szczególności bałkańska jest mieszanką kuchni śródziemnomorskiej oraz typowo kontynentalnej.
1. P jak PRŠUT
Chorwacki odpowiednik szynki parmeńskiej. Szynka jest obtaczana w soli morskiej i suszona na słońcu i wietrze. Szynka dojrzewa kilka/kilkanaście miesięcy. Cena jest dosyć wysoka, ale warto spróbować.
2. A jak Ajvar
Ajvar – przepyszny sos paprykowy z bakłażanem i czosnkiem. Wyrabiany w wersji łagodnej – blagi oraz ostrej – ljuti. Warto poszukać originału, który w składzie nie posiada pomidorów. Jest idealnym dodatkiem do mięsa z rusztu, cevapcici ale i świetnie komponuje się na kanapce z chlebem.
3. B jak burek
Burek – rodzaj tłustego placka, wykonanego z ciasta filo bądź yufka. Jest to jeden z najpopularniejszych fast foodów w krajach śródziemnomorskich i arabskich. Może być nadziewany mięsem, warzywami, serem bądź owocami.
4. Ć jak ćevapčići
Danie o korzeniach bałkańskich. Głównym składnikiem jest siekane bądź mielone mięso (najlepiej mieszanka): baranina, jagnięcina, wieprzowina lub wołowina. Mięso formowane jest w ruloniki i grillowane bądź smażone. Tworzy idealną parę z pitą ( lub pieczonymi ziemniakami), sosem ajvar i ogromną ilością surowej białej cebuli.
5. M jak Maslinovo ulje
Oliwa w większości wyrabiana w przydomowych uljarach. Każdy turysta powinien przywieźć do domu kilka litrów adriatyckiej oliwy. Oliwa to symbol życia, która kryje w sobie słońce oraz turkus morza. Wybrzeże adriatyckie a w szczególności Dalmacja obfituje w gaje oliwne.
6. R jak Rakija
Wysoko procentowy alkohol ( 50-60%) otrzymywana przez destylację przefermentowanych owoców. Są to tradycyjne lekarstwa, które działają korzystnie na ciśnienie, serce i nerki.
Rodzaje rakiji:
- Šljivovica – ze śliwek
- Travarica – z ziół
- Smokvica – z suszonych fig
- Lozovača – z winogron
- Od jabuka – z jabłek
7. O jak ovčji sir
Ser wyrabiany z owczego mleka. Jednym z najbardziej popularnych twardych serów jest Ovčji paški sir (45% m.m.). Ser ten produkowany jest na wyspie Pag. Swoją wysoką cenę zawdzięcza produkcji. Owce pasą się ziołami na wyspie, następnie ser dojrzewa od kilku do kilkunastu miesięcy, międzyczasie jest przemywany oliwą z oliwek i posypywany popiołem. Dzięki temu ser nabiera niesamowitego aromatu.
8. V jak Vino
Większość terytorium Chorwacji oprócz gai oliwnych porastają winorośla. Winnice w Chorwacji można podzielić ze względu na ich położenie. Część winnic leży w regionie Chorwacji kontynentalnej, a pozostała część w Chorwacji nadmorską. Oprócz win znanych marek, możemy spokojnie polecić domaće vino ( wyrabiane przez mieszkańców dla celów własnych i gościnnych).
Polecamy następujące wina:
Białe – Bjela vina:
- Graševina – ok. 13,4 % alk., białe wino wytrawne, o bukiecie kwiatowo-owocowym. Idealne do białego mięsa, ryb i owoców morza. Jedno z najpopoluraniejszych win w Chorwacji.
- Malvazjia – ok. 11,9 % alk. białe wino wytrawne, o bukiecie owocowym. Wspaniale komponuje się z drobiem, białą rybą, oraz rybą wędzoną i smażoną.
- Pošip – ok. 13-14,5%, białe wino wytrawne, o bukiecie suszonych moreli i fig. Doskonałe do ryb, białego mięsa i skorupiaków.
- Prošek – wino deserowe o bursztynowej barwie, posiadający specyficzny smak i zapach. Idealny do dań słodkich.
Czerwone – Crna vina:
- Dingać- czerwone wytrawne wino o intensywnym rubinowym kolorze i bogatym bukiecie, ze ściśle określonych obszarów Peljesaca
- Vranac – czerwone wytrawne wino o wyrazistym bardzo intensywnym bukiecie owocowym. Idealne do mięs grillowanych i wędlin długodojrzewających
- Plavac Mali – jedno z najsłynniejszej odmiany czerwonych winogron z Peljesaca. ok. 13 % alk. Wino idealnie nadaje się do ryb, owoców morza, delikatnych mięs i makaronów.
9. R jak ribe
Sztandarowe obok owoców morza smakołyki Chorwacji. Starsze pokolenie Chorwatów uczy młodych skutecznych połowów. Adriatyckie ryby można podzielić na bijele ( białe) i plave( błękitne). Ryby bijele są droższe, natomiast bardziej bogate w wartościowe mięso i popularniejsze są plave ribe. Ryby są bazą bardzo popularnej potrawy – brudet. Najświeższe ryby najlepiej kupić bezpośrednio z kutra, ale możliwe jest to tylko wcześnie rano lub na targu rybnym.
Najpopularniejsze ryby i owoce morza
zubatac – morlesz
hobotnica – ośmiornica
brancin, labraks- okoń morski
inćun – anchois
jastog – homar
kamenice – ostrygi
lignje- kalmary
orada – dorada
oslić – morszczuk
pastrva – pstrąg
račići – krewetki
srdela- sardynki
škamp – krab
školjke, dagnje – małze
štuke – szczupak
tunj – tuńczyk biały
tuna- tuńczyk czerwony
ugor – węgorz morski
morski pas – rekin
murina – miruna