Vongole małże w sosie własnym
Morze Adriatyckie obfituje w owoce morza m.in vongole, małże i smakowite ryby
Będąc w Chorwacji czy na wybrzeżu Adriatyku namawiamy do korzystania z dobrodziejstw morza Adriatyckiego. Polecamy w szczególności ośmiornice, tuńczyka, vongole, małże natomiast a na południu Dalmacji ostrygi (kamenice).
Vongole co to?
Vongole to nic innego jak małże, łacińska nazwa Bivalvia. Poławiane są głównie w Morzu Śródziemnym i należą do jednych z najsmaczniejszych małży. Inne popularne małże, które spożywa się w Europie, to:
- ostrygi
- przegrzebki
- sercówki
- omułki
Vongole osiągają wielkość nawet do 5 centymetrów, jednak najsmaczniejsze są te o średnicy około 2-3 centymetrów. Ich mięso ma bardzo delikatny smak. Za 1 kg małży zapłacimy od średnio 35 do nawet 130 zł i więcej, w zależności od gatunku i wielkości.
Warto wiedzieć, że vongole oraz inne jadalne małże najsmaczniejsze są … właśnie zimą? Latem, w ciepłych wodach odbywają tarło, natomiast zimą energię skupiają na “wielkości”. Właśnie dlatego są najlepsze bo wypełnione mięsem!
Oczyszczanie małży
Aby dobrze je oczyścić, najpierw małże trzeba wrzucić do mocno osolonej zimnej wody na około 1h, małże się oczyszczą. Następnie energicznie kilkukrotnie je przepłuczmy, dzięki czemu wypłuczemy zanieczyszczenia, piasek oraz kawałki muszli.
Vongole przepis
Zdecydowanie aby odkryć prawdziwy smak vongoli (nazywane również są małżami Wenus) warto przyrządzić je w sosie własnym. Po oczyszczeniu małży, w garnku na oliwie z oliwek krótko podsmażamy czosnek oraz wrzucamy małże. Następnie zamykamy garnek przykrywką i po około 10 minutach małże są gotowe. Możemy je podawać z bagietką lub białym pieczywem i posypać je natką pietruszki. Możemy również przygotować SPAGHETTI ALLE VONGOLE.
Polecamy wypróbowanie przepisy z Chorwacji, Bałkan i nie tylko. Oto przepisy: