Viska pogaca
Viska pogaca nazywana jest również ciastem lub chlebem z wyspy Vis
Viška pogača to pikantny chorwacki chlebek pochodzący z wyspy Vis. Ciasto jest dość podobne do ciasta focaccia lub pizzy czyli składa się z mąki, soli, drożdży oraz ciepłej wody. Ciasto jest nadziane mieszanką oliwy z oliwek, cebuli, anchois oraz warzyw.
Co ciekawe, wśród mieszkańców wyspy Vis toczy się również dyskusja na temat kształtu ciasta. Czy należy je upiec w kształcie prostokąta czy okręgu. Naszym zdaniem bez względu na kształt i nadzienie, połączenie tego sycącego ciasta z kieliszkiem czerwonego wina jest doskonałą formą posiłku, choć częściej podaje się go jako ciepłą przystawkę.
Warto wiedzieć, że jeśli dodatkowo ciasto ma w nadzieniu pomidory, nazywa się go Komiška pogača i tradycyjnie przygotowywany jest w mieście Komiža, również na wyspie Vis.
Składniki na ciasto:
1 kg mąki
60 g drożdży
2 łyżki soli
1 łyżka mieszanych ziół śródziemnomorskich (rozmaryn, tymianek, bazylia)
2 łyżki oliwy z oliwek
woda
Składniki na nadzienie:
500 g cebuli, posiekane
500 g pomidorów, obranych i posiekanych
250 g anchois, pokrojonych na kawałki
10 dg kaparów
100 g oliwek
1/2 szklanki) oliwy z oliwek
sól, czarny pieprz.
Każdy dom ma swój przepis na Viška pogača. Jeden z najpopularniejszych to:
Ciasto: Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie i pozostawić na 15 minut. Wymieszać mąkę, drożdże, sól, zioła i oliwę z oliwek. Wyrobić miękkie ciasto podobne do ciasta na pizzę. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
Nadzienie: Podsmażyć cebulę na oliwie z oliwek, aż zmięknie. Dodać pomidory i gotować na małym ogniu, bez przykrycia przez 10 minut. Dodać anchois (możemy zastąpić tuńczykiem), kapary, oliwki, sól i pieprz.
Podzielić ciasto na pół. Wyłożyć połowę ciasta na brytfankę do pizzy. Wyłożyć nadzienie. Drugą połową ciasta przykryć farsz. Przekłuć ciasto widelcem w kilku miejscach. Posmarować oliwą z oliwek, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Piec przez 1 godzinę w piecu 200 C .