sudzukice

Sudzukice z patatas bravas

Czas czytania: 2 minut

Sudzukice

Dzisiejszy nasz obiad to pieczone ziemniaki z sosem a la salsa inaczej mówiąc Patatas bravas :) do tego smażone pikantne kiełbaski – sudzukice

Ugotowane ziemniaki już czekają:

Patas bravas

Sos wesoło pyrka sobie na patelni :) składniki na sos:

  • pół cebuli drobno skrojone,
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte i  podsmażone,
  • mielona słodka papryka + trochę drobno mielonych papryczek jalapenio,
  • cały pomidor skrojony drobno,
  • liść laurowy

To wszystko trzeba trochę zredukować, ewentualnie jeśli od początku jest gęste to podlać  wszystko wodą.

Patas bravas

A to rzeczone kiełbaski, które nazywają się Sudzukice ( kupione w Mostarze w Bośni i Hercegowinie):

kielbaski sudzukice

Ziemniaki (Patatas bravas) podsmażone:

ziemniaki Patas bravas

i efekt końcowy oczywiście zjedzony wśród odgłosu cykad :)

smacznego

SMACZNEGO!!


Polecamy wypróbowanie przepisy z Chorwacji, Bałkan i nie tylko. Oto  przepisy:

1. Pasticada

2. Sudukice z patatas bravas

3. Vongole  w sosie własnym

4. Grillowana orada ( dorada) i brancin ( okoń morski) 

5. Viska pogaca 

6. Ajvar

7. Paprykarz Baciarski wg. przepisu Roberta Makłowicza

Pomysły na podróże