Solianka, solijanka, soljanka oraz solanka, czyli przepis na wyjątkową rosyjską zupę. Solianka to tradycyjna, gęsta, rozgrzewająca, pożywna, esencjonalna, rosyjska potrawa jednogarnkowa. Solanka według przepisu Magdy Gessler, zgodnie ze starą rosyjską tradycją, serwowana jest z kleksem gęstej śmietany oraz plasterkiem cytryny i jest posypana natką pietruszki. Solianka – solijanka popularna jest również na Ukrainie i Białorusi. O wyrazistym smaku solianki decyduje wywar.
Solanka, солянка to tradycyjna zupa kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Możemy ją przygotować w 3 wersjach: mięsnej, grzybowej oraz rybnej, dwie ostatnie są obecnie coraz rzadziej przyrządzane. Wbrew opiniom solianka nie jest najsłynniejszą zupą Rosji. Rosjanie bezsprzecznie uznają ją, za najsmaczniejszą z wszystkich, swoich narodowych zup. Dlatego też, solianka podbiła ich podniebienia, swoim słono-kwaśnym smakiem. W zasadzie do zupy solanki możemy dodać wszystko, na co mamy ochotę, byleby nie było to nic słodkiego.
Zdaniem historyków, solianka nie została przywieziona na tereny Rosji z innych części świata, ponieważ ciężko znaleźć podobne danie w kuchni innych państw. Jedna z teorii twierdzi, że nazwa „solianka” pochodzi od rosyjskiego słowa sól. Obecnie chętnie dodawane do zupy solianki oliwki, dawniej były importowane wyłącznie z Cesarstwa Bizantyjskiego za niebagatelną cenę. Według tego twierdzenia, na solankę mogliby pozwolić sobie jedynie najbogatsi Rosjanie. Natomiast solanka to chłopska zupa, którą początkowo gotowano na bazie ryb, dopiero z czasem gotowano ją na bazie mięsa, a następnie grzybów.
Co więcej, solianka była bardzo popularna w rosyjskich tawernach w XIX oraz na początku XX wieku. Spożywano ją wówczas jako tłusty dodatek do alkoholu.
Sbornaja solanka
Wyrażenie sbornaja solanka, którym często Rosjanie nazywają tę zupę, w rosyjskim języku jest również synonimem chaosu. Wyrażenia, używamy, gdy chcemy pokazać, że coś składa się z różniących się od siebie elementów. Przykładowo, gdy mamy monety i każda z nich, pochodzi z zupełnie innego kraju i epoki, wtedy taką kolekcję można nazwać sbornaja solanka.