Paprykarz Baciarski
Paprykarz baciarski
Przepis na „Paprykarz Baciarski” to nasz przepis według inspiracji przepisu Pana Roberta Makłowicza. Polecamy ten przepis szczególnie w sezonie, gdy papryka oraz pomidory są najlepsze. Co więcej jest to danie, które przygotowujemy chociaż raz podczas każdego pobytu w Chorwacji. Smak jest wtedy jeszcze lepszy i jest wprost nieziemski. Co ważne paprykarz smakuje bardzo dobrze zarówno na zimno jak i prosto z ognia oraz jest bardzo sycący.
Czas przygotowania paprykarzu to około 30-40 minut, poziom łatwy a przepis bardzo smaczny 🙂
Paprykarz Baciarski składniki:
3 cebule
3 łyżki oliwy
2 czerwone papryki
około 200 g ryżu
1 łyżka słodkiej, sproszkowanej papryki
łyżeczka papryki ostrej lub curry
soczyste, dojrzałe pomidory około 3 sztuki
szklanka pasaty pomidorowej
ząbek czosnku
sól, pieprz, bazylia do dekoracji
Paprykarz wykonanie:
W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w piórka cebulę i czosnek, gdy zacznie się szklić, dołożyć pokrojoną w spore kawałki paprykę. Całość dusić przez ok. 4 min. Dodać wypłukany, odcedzony ryż, paprykę w proszku (słodką i ostrą), pieprz, sól, curry i pokrojone w kawałki pomidory bez skórki oraz podlać passatą pomidorową. Dusić, aż ryż wchłonie sok z pomidorów oraz zmięknie. W razie potrzeby podlać nieco wodą, wymieszać. Ważne jest aby pilnować, żeby ryż nie przyklejał się do garnka i nie zaczął się przypalać. Posolić do smaku, dodać bazylię do ozdoby, wymieszać i podawać.
Przepis na podstawie przepisu Pana Makłowicza z „Makłowicz w Podróży” CHORWACJA ODC. 44 „OSIJEK”