Dorada

Dorada (orada) i okoń morski (brancin) z grilla

Czas czytania: 3 minut

Ostatnia aktualizacja 6 miesięcy ago by Magdalena

Grillowana dorada (orada) i okoń morski (brancin) to nasze ulubione szybkie danie kuchni bałkańskiej. Zanim przejedziemy do przepisu polecam przeczytać trochę informacji o tych smakowitych rybach.

Dorada

Dorada jest bardzo popularną rybą spotykaną na południu Europy, szczególnie w rejonie Morza Śródziemnego oraz pasie wód przybrzeżnych środkowej części wschodniego Atlantyku. Warto wiedzieć, że Dorada była ulubioną rybą starożytnych Rzymian. Dorada (orata) znana jest ze swojego jasnego, soczystego mięsa i subtelnego smaku. Co ciekawe, jej nazwa pochodzi od charakterystycznego złocistego paska między oczami. Na grillu dorada smakuje najlepiej z dodatkiem rozmarynu, tymianku i plasterków cytryny, włożonych do środka ryby – tak pieczona staje się chrupiąca na zewnątrz i soczysta w środku.

Okoń morski – labraks

Okoń morski inaczej nazywany labraksem występuje w Morzu Śródziemnym, Północnym Atlantyku, Morzu Północnym, Morzu Czarnym, czasami także w Bałtyku (w polskiej części), w Jeziorze Szkoderskim oraz spotkamy go w rzece Nil w Afryce. Labraks dorasta do 1 metra długości oraz osiąga nawet 12 kg masy. Co więcej, ryba ta jest drapieżnikiem. Warto wiedzieć, że labraks poluje na małe, żyjące w ławicach ryby takie jak: śledzie, sardynki, sardele.

Labraks nazywany jest również barem, moronem, okoniem morskim lub (niepoprawnie) wilkiem morskim. Jest gatunkiem ryby poławianym i hodowanym  głównie w Grecji, we Włoszech, Chorwacji, Turcji, Hiszpanii, Francji oraz innych krajach śródziemnomorskich. Je się go najczęściej w postaci filetów rybnych lub ryby patroszonej pieczonej oraz grillowanej. Co więcej, jest chętnie łowiony przez wędkarzy.

👃 Ciekawostka

W Chorwacji mówi się, że „dorada jest dla serca, labraks dla duszy”, co dobrze oddaje różnicę między ich smakami. Dorada jest bardziej delikatna, słodkawa – labraks ma wyrazistszy, morski charakter. Obie ryby są często podawane z blitvą (boćwiną z ziemniakami), grillowanymi warzywami lub po prostu z chlebem maczanym w oliwie – tak, jak robiono to od pokoleń. To kuchnia tradycji, prostoty i ognia – bez kompromisów i bez sztuczek.


Przepis na pyszną doradę z grilla

Świeżą rybę doradę lub labraksa (lub inną ulubioną) należy początkowo wypatroszyć, naciąć, nasmarować od wewnątrz oliwą oraz w nacięcia należy włożyć cytrynę bądź limonkę. Ponadto rybę należy położyć na gorącym grillu ( może być grill elektryczny jak w naszym przypadku, lub patelnia grillowa) oraz grillować tak długo jak to potrzebne (w zależności od wielkości ryby). Następnie tak wypatroszona oraz przyprawiona dorada i brancin w towarzystwie smakowitych papryczek lądują na grillu.

Dorada przepis, papryczki bardzo ostre
Orada w towarzystwie papryczek
Orada, ryby juz na grillu
Orada w towarzystwie Brancina już grzeją się na grillu

Grillowana dorada (orada) oraz (okoń morski) brancin smakują najlepiej w Chorwacji, gdzie możemy kupić świeże na targu. Jednak w Polsce również bez problemu możemy je znaleźć w dobrych delikatesach rybnych. Naszym zdaniem świetnym dodatkiem do ryby jest także grillowana papryczka oraz cebulka.

Grillowana orada (dorada) i (okoń morski)

Grillowana orada (dorada) i (okoń morski)

SMACZNEGO!


Polecamy wypróbowanie przepisy z Chorwacji, Bałkan i nie tylko.

Oto  przepisy:

1. Pasticada

2. Sudżukice z patatas bravas

3. Vongole  w sosie własnym

4. Grillowana orada ( dorada) i brancin ( okoń morski) 

5. Viska pogaca 

6. Ajvar

7. Paprykarz Baciarski wg. przepisu Roberta Makłowicza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pomysły na podróże