Dorada (orada) i okoń morski (brancin) z grilla
Grillowana dorada (orada) i okoń morski (brancin) to nasze ulubione szybkie danie kuchni bałkańskiej
Zanim przejedziemy do przepisu polecam przeczytać trochę informacji o tych smakowitych rybach.
Dorada
Dorada jest bardzo popularną rybą spotykaną na południu Europy, szczególnie w rejonie Morza Śródziemnego oraz pasie wód przybrzeżnych środkowej części wschodniego Atlantyku. Warto wiedzieć, że Dorada była ulubioną rybą starożytnych Rzymian.
Spożywana jest najczęściej w postaci ryby patroszonej – pieczonej lub grillowanej oraz filetów rybnych. Jest także niezastąpiona jako składnik sushi. Ryba osiąga długość do około 70 cm. Co więcej, Dorada jest gatunkiem ryby o wysokiej wartości. Poza tym Dorada poławiana oraz hodowana jest głównie w Grecji, Turcji, Hiszpanii, Włoszech oraz w Chorwacji.
Okoń morski – Labraks
Okoń morski inaczej nazywany Labraksem występuje w Morzu Śródziemnym, Północnym Atlantyku, Morzu Północnym, Morzu Czarnym, czasami także w Bałtyku (w polskiej części), w Jeziorze Szkoderskim oraz spotkamy go w rzece Nil w Afryce. Labraks dorasta do 1 metra długości oraz osiąga nawet 12 kg masy. Co więcej ryba ta jest drapieżnikiem. Warto wiedzieć, że labraks poluje na małe, żyjące w ławicach ryby takie jak: śledzie, sardynki, sardele.
Labraks nazywany jest również barem, moronem, okoniem morskim lub (niepoprawnie) wilkiem morskim. Jest gatunkiem ryby poławianym i hodowanym głównie w Grecji, we Włoszech, Chorwacji, Turcji, Hiszpanii, Francji oraz innych krajach śródziemnomorskich. Spożywany jest najczęściej w postaci filetów rybnych lub ryby patroszonej pieczonej oraz grillowanej. Co więcej jest chętnie łowiony przez wędkarzy.
Dorada przepis
Świeżą rybę Doradę lub Labraksa (lub inną ulubioną) należy wypatroszyć, naciąć, nasmarować od wewnątrz oliwą oraz w nacięcia należy włożyć cytrynę bądź limonkę. Ponadto rybę należy położyć na gorącym grillu ( może być grill elektryczny jak w naszym przypadku, lub patelnia grillowa) oraz grillować tak długo jak to potrzebne (w zależności od wielkości ryby).
Następnie tak wypatroszona oraz przyprawiona Dorada i Brancin w towarzystwie smakowitych papryczek lądują na grillu.
Grillowana dorada (orada) oraz (okoń morski) brancin smakują najlepiej w Chorwacji, gdzie możemy kupić świeże na targu. Jednak w Polsce również bez problemu możemy je znaleźć w dobrych delikatesach rybnych. Zdecydowanie świetnym dodatkiem do ryby może być grillowana papryczka oraz cebulka.
SMACZNEGO!
Polecamy wypróbowanie przepisy z Chorwacji, Bałkan i nie tylko.
Oto przepisy: