Ciasto czekoladowe – prosty i szybki sposób na pyszne ciasto
Ciasto czekoladowe jest jednym z ciast, które nie wymagają od nas wielu umiejętności oraz czasu. To pyszne ciasto, które przygotujemy w niecałą godzinę. Smakuje rewelacyjnie i wychodzi praktycznie zawsze.
Ciasto czekoladowe inaczej brownie, jest to typowe ciasto kuchni amerykańskiej. Pierwsze opublikowane przepisy dotyczące ciasta czekoladowego – brownie, sięgają 1904 roku.
Swoją nazwę brownie zawdzięcza brązowemu kolorowi gorzkiej czekolady, ponieważ przygotowuje się je właśnie z gorzkiej czekolady, jajek, cukru, masła i niewielkiej ilości mąki.
Prosty i klasyczny przepis na ciasto czekoladowe
Składniki
Ważnym składnikiem każdego czy też ciasta czy potrawy są najwyższej jakości składniki. Tak jest i w tym przypadku.
Poniższe składniki podaję na blaszkę 25 cm x 17,5 cm.
- około 150 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady ( najlepiej 70% i więcej cacao)
- 2 jajka
- 250 g drobnego cukru (najlepszy cukier trzcinowy)
- 135 g mąki
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- opcjonalnie: 2/3 szklanki posiekanych orzechów (według gustu) lub np. banan, jabłko itp.
Przygotowanie
- Masło włożyć do małego garnka i na minimalnym ogniu roztopić. Dodać 2 gorzkie czekolady (każda po 100 g) połamane na małe części. Cały czas mieszać, roztopić i zdjąć z ognia do delikatnego przestudzenia.
- W oddzielnej misesce wymieszać dobrze trzepaczką jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać do nich roztopioną i nieco przestudzoną czekoladę z masłem. Następnie należy wymieszać dobrze trzepaczką lub łyżką ciasto na gładką masę. Oczywiście można użyć miksera.
- Następnie dodać mąkę, szczyptę soli i grubo posiekane orzechy (jeśli ich używamy).
- Nagrzać piekarnik do 160 stopni C.
- Przygotować małą prostokątną foremkę o wymiarach 25 cm x 17,5 cm. Posmarować ją masłem oraz wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na koniec wyłożyć ciasto do wcześniej przygotowanej blaszki oraz wyrównać powierzchnię. Osobiście polecam na wierzch wyłożyć pokrojonego banana lub inny owoc. Bez dodatków ciasto czekoladowe samo w sobie jest wilgotne i nie potrzebuje nic więcej.
- Wstawić do piekarnika oraz piec przez ok. 35- 45 minut. Po upieczeniu oraz ostudzeniu pokroić na małe kawałeczki, posypać cukrem pudrem lub wiórkami startej czekolady.
Ciasto czekoladowe jest idealną opcją na przyjęcie czy też niespodziewanych gości. Nie wymaga wiele pracy i czasu a zachwyci nawet największych krytyków kulinarnych 🙂
Polecane przepisy:
Solianka – https://naszepodroze.edu.pl/kuchnia-balkanska/solianka/
Pasticada – https://naszepodroze.edu.pl/kuchnia-balkanska/pasticada/