Ajvar

Ajvar

Czas czytania: 4 minut

Domowy ajvar

Ajvar jest niezastąpiony jako dodatek do mięs, grilla czy po prostu jako smarowidło na chlebek. Polecamy ten bałkański ale ajvar możemy zrobić sami w domu. Wyjdzie równie smaczny i zdrowy.

Ajvar składniki 

Poniższa ilość składników oczywiście może ulec zmianie. My ajvar przygotowujemy z:

  • 6 kg papryki (najlepsza ta podłużna czerwona)
  • 3 kg bakłażana (oberżyna)
  • około 0,3 l oleju
  • 3 główki czosnku
  • łyżeczka octu winnego
  • sól, pieprz do smaku
  • ostre pepperoni lub papryczki chili (oczywiście w wersji pikantnej tzw. ljuta)

Ajvar przepis

Etap 1

Pierwszym i zarazem najdłuższym etapem jest pieczenie papryki oraz bakłażanów. Najlepiej zrobić to w piecu opalanym drewnem – jest po prostu niezastąpiony i smak też jest zdecydowanie inny. Oczywiście papryki można również „ugotować” lub ugrillować przed zmieleniem zamiast pieczenia. Natomiast upieczenie nadaje bardziej wyjątkowy smak samemu ajvarovi. Paprykę i bakłażany pieczemy zazwyczaj dzień wcześniej – wyłącznie ze względu na dość długi czas pieczenia.

Etap 2

Po upieczeniu/ugotowaniu papryki oraz bakłażanów następuje obieranie (najmniej ulubiona czynność). Jednak może być ona bardzo prosta: sekret polega na tym, że paprykę najlepiej obiera się na ciepło, wtedy skóra bez problemu schodzi. Bakłażany należy piec trochę dłużej, ale samo obieranie nie jest tak upierdliwe jak w przypadku papryki.

Etap 3

Po obieraniu następuje mielenie warzyw. My to robimy zwyczajnie w maszynce do mielenia mięsa. Podczas mielenia mieszamy pieprz i bakłażany wyłącznie dlatego, że bakłażan jest suchy, a pieprz bardziej wilgotny, co przyspiesza proces mielenia. Podobnie postępujemy z czosnkiem. Polecamy pokroić go na mniejsze kawałki. W efekcie końcowym przyjemniejsze jest smakowanie go jeśli jest rozdrobniony niż gryzienie go podczas jedzenia.

Etap 4

Po zmieleniu i wymieszaniu wszystkich składników wrzucamy składniki do garnka zawierającego około 0,20 ml oleju. Dodajemy octu do smaku (nie dodajemy go za dużo!). Sól, pieprz oraz papryczki pepperoni lub chili dodajemy tak samo do smaku, według własnego uznania.

Ajvar Podravka
Ajvar Podravka – ajvar, który możemy kupić już w Polsce

Etap 5

Po około 4-5 godzinach gotowania ajvar ściągamy z pieca (możemy go trochę podjeść!). Następnie wkładamy do rozgrzanych słoików (około 5 minut w piekarniku). Po włożeniu do słoików pasteryzujemy je jak weki.


Reasumując ajvar jest głównie przystawką do mięsa z grilla, jednak taki domowy świetnie nadaje się jako opcja szczególnie dla wegetarian. Więcej przepisów kuchni bałkańskiej i nie tylko znajduje się tutaj.