Dzisiejszy obiad czyli pieczone ziemniaki z sosem a la salsa inaczej mówiąc Patatas bravas
do tego smażone pikantne kiełbaski z jagnięciny – cevapcici.
Ugotowane ziemniaki już czekają:
Sos wesoło pyrka sobie na patelni
składniki na sos:
- pół cebuli drobno skrojone,
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte i podsmażone,
- mielona słodka papryka + trochę drobno mielonych papryczek jalapenio,
- cały pomidor skrojony drobno,
- liść laurowy
To wszystko trzeba trochę zredukować, ewentualnie jeśli od początku jest gęste to podlać wszystko wodą.
A to rzeczone kiełbaski, które nazywają się Sudzukice ( kupione w Mostarze w Bośni i Hercegowinie):
Ziemniaki (Patatas bravas) podsmażone:
i efekt końcowy oczywiście zjedzony wśród odgłosu cykad
SMACZNEGO!!