Pierwszy ” Food Outlet” w Chorwacji

Food Outlet to nowatorski pomysł mający na celu zapobieganie wyrzucaniu żywności i produktów nadających się do konsumpcji. Dziś na świecie marnowana jest 1/3 żywności, około 1,3 mld ton. Każdego roku średnio 400 000 ton żywności w Chorwacji nie jest sprzedawane, a mogłoby trafić do ludzi biednych.

images
fot. https://nezavisni.hr/

Autor pomysłu Mario Žamboki zaproponował aby produkty z nadwyżek z  fabryk, produkty z wadami, połamane podczas procesu produkcji a z ważną datą do spożycia zostały sprzedane, oczywiście za potwierdzeniem bezpieczeństwa dla zdrowia konsumentów. Ceny produktów niższe o 50-90% mogą pomóc marnotrawieniu żywności i innych produktów.

Polityka Food Outlet, zakłada, że bez względu na pojemność portfela konsumenta. każdy będzie mógł pozwolić sobie, również na światowe marki w połowie ceny.

Twórcy projektu chcą uświadomić społeczeństwo nie tylko chorwackie, że wyrzucanie dobrej żywności, w dobie gdzie ludzie głodują, produktów nadających się do użytku jest karygodne. Szybko bowiem wyczerpują się nam zasoby naturalne a rosną wysypiska śmieci zanieczyszczające środowisko.

žabac-
fot. http://www.poslovni.hr/

Pierwszy outlet został otwarty w Zagrzebiu, stolicy Chorwacji. Autorzy projektu zakładają ekspansję na pozostałe rejony Chorwacji.

W Polsce również powinno  się pomyśleć zagospodarowaniu nadwyżek produkcji i o zakazaniu wyrzucania dobrej żywności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *