Półwysep Pelješac

Kształt półwyspu Peljesac nasuwa skojarzenie z sąsiednimi wyspami Hvar i Korcula, jednak jest to długi na około 70 km półwysep połączony z lądem nieopodal miejscowości Ston i Mali Ston. Jest on dłuższy od wyspy Korcula i trochę krótszy niż wyspa Hvar. Szerokość waha się od 3 do 7 kilometrów. Jego powierzchnia czyni go 2 pod względem wielkości po półwyspie Istria w Chorwacji. W północno-wschodniej części półwyspu występuje bardziej surowy klimat z racji wiatru bora. Na półwyspie popularna jest uprawa winorośli a co za tym idzie uprawa popularnych win tj. postup i dingac o zawartości alkoholu 14-15%. Peljesac skrywa bogatą historię. Osiedlali się na nim zmiennie: Ilirowie, Grecy, Rzymianie, Turcy i plemiona chorwackie. 

Ciągnie się od zjazdu z Jadranskiej Magistrali aż po przylądek Loviste. Dzięki pięknemu wybrzeżu, hodowli małż i ostryg oraz czystości i łagodności klimatu  bardzo rozwinęła się tu baza noclegowa i turystyczna. Do najbardziej popularnych miejscowości należą Orebic, Trpanj, Trstenica. W jednej z wiosek na Półwyspie posiada dom wakacyjny Robert Makłowicz. Aby się dostać do Półwyspu trzeba pokonać kilku-kilometerowy odcinek Bośni i Hercegowiny w miejscowości Neum. Przy przekraczaniu granicy trzeba posiadać aktualną zieloną kartę.

Widoki zapierające dech w piersiach – droga prowadząca do Orebica i panorama Orebica