Chorwacja – kraj winem płynący

croatianwineregions_new_cropped_sept12
fot. www.president-zagreb.com

Historia winiarstwa w Chorwacji sięga czasów Ilirów, którzy to rozpoczęli na tych terenach uprawę winorośli. Potem pałeczkę przejęli greccy osadnicy, gdzie na wyspach Korčula, Hvar i Vis kontynuowali produkcję wina. Chorwacja jest 34 krajem na świecie pod względem powierzchni winnic -zajmują one 29 000 ha. W 2012 r. Chorwacja zajęła 7 miejsce pod względem konsumpcji wina, na 1 mieszkańca przypada w ciągu roku 38, 9 litra wina. Każdy, kto delektuje się tym trunkiem powinien znać kilka faktów dotyczących winorośli, wina i historii winiarstwa na terenie Chorwacji. 

Vallis Aurae – Złote Wzgórza – jest to region winiarski w Slavonii sięgający czasów Ilirów. Jest on położony na 45,3 równoleżniku, na tym samym równoleżniku co słynne winiarnie Piemontu, Cotes du Rhone, Bordeaux i Oregon. 

298105_10150506132164465_156024939464_11454866_1757512875_n
fot. winesofcroatia.wordpress.com/tag/skradin Dzięki uprzejmości Alen Bibich

BIBICh WINERY – winnica nieopodal  Skradinu w Chorwacji – Dalmacji, uznawana za prawdopodobnie najbardziej wszechstronną winiarnię. Produkuje wina na skalę światową (również w USA) i posiada własną restaurację, którą odwiedził Anthony Bourdain. 

Prošek – wino nie mające nic wspólnego z produkowanym na masową skalę włoskiego wina musującego prosecco. Prošek to tradycyjne wino słodkie deserowe pochodzące z Chorwacji. Produkowane jest z suszonych winogron m.in. z odmiany Plavac Mali, Malvasija itp. Obecnie najlepszy prošek w Chorwacji pochodzi z wysp: Hvar ( winnica Tomić) i Brač (winnica Stina).

croatiangrapes-box-super-red-box-the-best-red-wine
fot. www.croatiangrapes.com

Dingač – to najprawdopodobniej najbardziej znany ze wszystkich regionów winiarskich w Chorwacji. Znajduje się na Półwyspie Pelješac. Zbocza w regionie porośnięte są autochtoniczną winoroślą Plavac Mali Crni, z której produkuje się markowe wino Dingač. Teren, który ta odmiana winorośli porasta jest krasowy, zbocza idą prosto do morza pod kątem 45 stopni. Niewielka warstwa gleby i ponad 2800 h słonecznych rocznie sprawiają, że wino Dingač należy do 10 najlepszych win na świecie.

Vina-Skaramuca-Plavac-0
fot.blurppp.com

Plavac Mali- najczęściej sadzona i uprawiana odmiana winorośli w Chorwacji. Tradycyjnie najlepszy Plavac Mali uprawiany jest na zboczach Półwyspu Pelješac oraz wyspach HvarBrač.

Malvazija – Malvasia Istriana – biała odmiana winorośli pochodząca z Istrii. Łączy w sobie morską świeżość, słone nuty z miodowym posmakiem, wysokie stężenie alkoholu i sporą kwaskowatość.

Bevanda – popularny w Dalmacji napój alkoholowy, który jest mieszanką czerwonego wina i wody mineralnej gazowanej.

Gemišt – bardzo popularny w północnej części Chorwacji. Jest mieszanką białego wina (zazwyczaj Graševina) i wody mineralnej gazowanej

Graševina – znana jako Welschriesling, Laski Riesling lub Olasz Riesling w innych częściach Europy. Jest jednym z najpopularniejszych odmian winorośli w Chorwacji. Głównie uprawiana w Slavonii.

Tribidrag – jeden z najszlachetniejszych czerwonych odmian winorośli na świecie pochodzący z Chorwacji a dokładnie z Dalmacji, gdzie znany jest jako Crljenak Kaštelanski lub Pribidrag. W Kalifornii nazywany jest Zinfandel a Primitivo na Południu Włoch. Najbardziej znaczący producenci wina z tego szczepu: Bedalov i Vuina z Kašela, Mimica z Omiš, Rizman z Komarna i  Stina z wyspy  Brač. 

Bucavac – winnica w pobliżu miejscowości Primošten czekająca na wciągnięcie na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. Winnica ta słynie z autochtonicznej odmiany winogrona Babić. Przez wieki trudno dostępne i skaliste grunty zostały przerobione w winnicę poprzedzielaną kamiennymi murkami.

Slavoński dąb – znany na całym świecie dąb wykorzystywany do produkcji beczek dla wina długo dojrzewającego.

Portugizacmłode czerwone wino, produkowane w winnicach w pobliżu Zagrzebia. Jest symbolem jesieni. Świetnie komponuje się z daniami z kaczki, gęsi oraz z kaszanką.

Plešivica – region winiarski ( niedaleko Zagrzebia) słynący z uprawy takich odmian winogron jak : Chardonnay, Pinot Noir, Sauvignon Blanc i Riesling. Słynie również z produkcji najlepszych win musujących w Chorwacji.

Miljenko Grgić – Mike Grgich – legendarny producent wina Chateau Montelena’s  Chardonnay z 1973 r. Pochodzi z Chorwacji a właściwie z Dalmacji, gdzie posiada jedną ze swych winiarni w Europie, drugą posiada w Kalifornii.

Winogrona autochtoniczne – mówi się, że w Chorwacji istnieje ponad 130 odmian autochtonicznych. Dzięki temu Chorwacja znajduje się blisko czołówki z największą liczbą odmian winogron autochtonicznych. Najbardziej popularny to Tribridrag. 

giare-5
fot. jars.terracotta-artenova.com

Wina z amfory – posiadają długą tradycję  w Gruzji, ale mało kto wie, że chorwaccy winiarze nadal z wielkim powodzeniem fermentują wino w tych dużych i małych naczyniach z gliny.

Wina pomarańczowe – to nazwa białego wina, wykonanego z maceracji skórek winogron, który zabarwia wino na kolor bursztynowy lub pomarańczowy. Jednym z najbardziej popularnych producentów wina pomarańczowego na świecie jest winiarnia Roxanich z Istrii. 

Vugava – autochtoniczna z tradycją 2000 lat biała odmiana winorośli z wyspy Vis oraz innych regionów Chorwacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *