Chorwacja dania regionalne

Tym razem zabieramy Was w podróż kulinarną po Chorwacji. Chorwacja dania regionalne.

Ostrzegamy, że zgłodniejecie 🙂

Chorwacja dania regionalne:

  • Purica s mlincima – jest to pieczony indyk podawany z kluseczkami. Danie pochodzi z kontynentalnej części Chorwacji. Jest popularne w okolicach od Zagrzebia po Vukovar.
  • Krvavica – to rodzaj kiełbasy podobnej do naszej kaszanki (podroby wieprzowe, krew, skórki oraz tłuszcz). Co ciekawe kasza nie jest obowiązkowym składnikiem. Surowa kiełbasa jest gotowana, a potem wędzona.
  • Sarma – danie popularne w wielu krajach na Bałkanach. To gołąbki z kiszonej kapusty w sosie pomidorowym.
  • Čobanac – jest to rodzaj gulaszu, składający się z wielu rodzajów mięs, doprawiony pikantnymi przyprawami. 

  • Kulen slawoński – jak sama nazwa mówi, wędlina pochodzi z regionu Chorwacji – Slawonia. Jest to nic innego jak rodzaj pikantnego salami, z mięsa wieprzowego, doprawionego dużą ilością czosnku, soli, pieprzu oraz sproszkowanej pikantnej papryki.

Dania/potrawy, które są zdecydowanie najbardziej rozpoznawalne w Chorwacji to:

  • Pršut – szynka, suszona na słońcu i wietrze. Jest to chorwacki odpowiednik szynki parmeńskiej (naszym zdaniem chorwacki odpowiednik, dzięki większej ilości soli jest zdecydowanie lepszy). Szynka może być dodatkowo wędzona.

Dalmatyński Prsut

  • Čvarci – skwarki ze słoniny, podawane na zimno, a’la chipsy. Nie dla osób z podwyższonym cholesterolem. 

  • Paski sir – ser owczy długo dojrzewający z wyspy Pag
  • Punjene paprike – papryki faszerowane mielonym mięsem, ryżem oraz cebulką. Zdecydowanie pyszna sprawa!
  • Crni rižot – rodzaj rissotta  z cebulką, parmezanem oraz atramentem z mątwy (sepii). Ponadto nie polecamy tego dania na ” wielkie wyjście”, ponieważ sepia ufarbuje nam usta i zęby :).
Crni rizot
Crni Rizot
fot. Total Croatia News
  • Ajvar – sos / pasta z grillowanych lub pieczonych warzyw, szczególnie papryki, czosnku, pomidorów oraz bakłażanów.
  • Cevapčići – grillowane paluszki z mięsa mielonego (wołowego, wieprzowego lub baraniego). Szczególnie polecamy z dodatkiem ajvar-u oraz surowych krążków cebuli.

  • Pljeskavica – cienki płaski kotlet z mięsa mielonego, podobnie jak w przypadku cevapcici możemy mieć mix rodzajów mięs. Zdecydowanie polecamy gurmanską pljeskavice. Jest to odmiana z wędzonym boczkiem, serem oraz dodatkiem pikantnej papryki. 
  • Brodet – danie zdecydowanie podobne do potrawki rybnej, przyrządzone z ryb morskich, podawane z polentą.
  • Polenta – rodzaj mamałygi, z mąki kukurydzianej.
  • Fiš paprikaš – jest to paprykarz rybny o konsystencji zupy,  zazwyczaj pikantny. Danie to powinno składać się przynajmniej z 3 rodzajów ryb np.: sum, szczupak czy karp.

  • Burek – potrawa wywodząca się z Turcji i bardzo popularna na Bałkanach. Burek powstaje z kilku warstw cieniutkiego ciasta, które nazywa się filo. Burka możemy jeść na słodko np. z jabłkiem lub z serem oraz w wersji mięsnej czy też warzywnej.

Oczywiście potraw regionalnych w Chorwacji, co nie miara. Ponadto, o pasticadzie, viskiej pogacy czy zupie maestra nie wspominałam ponieważ informacje o nich znajdziecie w innych naszych wpisach do których zachęcamy zajrzeć: tutaj. 

Pasticada
Pasticada

6 myśli na temat “Chorwacja dania regionalne

  • 06/08/19 o 11:48
    Permalink

    W ogóle nie znam chorwackich dań, jeszcze nigdy nie próbowałam takiej kuchni 🙂

    Odpowiedz
    • 07/08/19 o 10:58
      Permalink

      Zdecydowanie warto! Polecamy, kto raz spróbuje ten nie zapomina tych smaków 🙂

      Odpowiedz
  • 06/08/19 o 16:03
    Permalink

    Uwielbiam Chorwację i dania które z tamtąd pochodzą. Po przeczytaniu tego jakże ciekawego artykułu dowiedziałam się o istnieniu dań, z którymi się tam nie spotkałam. Jest powód żeby wrócić

    Odpowiedz
    • 07/08/19 o 10:56
      Permalink

      Zdecydowanie kuchnia bałkańska i dania kuchni Chorwackiej należą do naszych ulubionych.

      Odpowiedz
  • 06/08/19 o 21:24
    Permalink

    Nigdy nie byłam w Chorwacji, ale te przepisy brzmią bardzo apetycznie!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *