Chorwacja – dania, które musisz spróbować!

Chorwackie jedzenie jest niesamowite!

Tradycyjna kuchnia chorwacka jest różnorodna, ale trudno odróżnić dania, które pochodzą wyłącznie z Chorwacji. Na chorwacką kuchnię wpłynęły gusta i tradycje z sąsiednich krajów i różnych narodów, które rządziły terytorium Chorwacji przez całą historię.

Tradycyjne chorwackie potrawy mają pewne podobieństwo do włoskich, austriackich, węgierskich i tureckich potraw. Jednak dania chorwackie mają swoją własną, odrębną interpretację i smak.

 

Tradycyjne chorwackie potrawy różnią się bardzo w zależności od regionu.

Chociaż istnieje kilka potraw, które znajdziesz w całej Chorwacji (sarma!), wiele potraw popularnych  w jednym chorwackim regionie prawdopodobnie nie jest popularne w innym regionie.

Dalmacja

Jedzenie dalmatyńskie, wzdłuż wybrzeża Dalmacji i na wyspach, opiera się głównie na rybach, ziołach, oliwie i przyprawach, takich jak czosnek, rozmaryn, pietruszka itp. Kuchnia dalmatyńska to typowa kuchnia śródziemnomorska.

Zagrzeb

Kuchnia stolicy Chorwacji ma z kolei wiele podobieństw do krajów Europy Środkowej. Typowe dania Zagrzebia obejmują dania mięsne, a dodatki zawierają ziemniaki, inne warzywa korzeniowe oraz kapustę.

Istria

Podczas gdy istryjska kuchnia przypomina na wiele sposobów dalmatyńską kuchnię, Istria ma kilka własnych typowych potraw i technik gotowania, takich jak manestra -zupa fasolowa przygotowywana tylko na Istrii lub fuzi, ręcznie zwijany makaron typowy dla Istrii.

Slavonia

Mieszkańcy Slavonii uwielbiają swoją wieprzowinę, a wiele potraw w Slavonii opiera się po prostu na mięsie wieprzowym. Czerwona papryka jest główną przyprawą w Slavonii. Choć jest ona obecna również w innych chorwackich kuchniach regionalnych, nie jest tak popularna jak w Slavonii.

Spróbuj koniecznie:

Pašticada s njokima

Nazywana “królową dalmatyńskiej kuchni”. Pasticada jest prawdopodobnie najbardziej popularnym dalmatyńskim jedzeniem. Każdy dom, każda rodzina ma swój własny przepis na pasticadę. Czym tak naprawdę jest ten przysmak?

Jest to pieczeń wołowa długo duszona z warzywami i winem, podawana z kluseczkami njokami. Polecamy spróbować jej w konobie lub przygotować ją sobie samemu (nasz przepis)

Hobotnica ispod peke

fot. prirodna.hr

Jak mi wiadomo, pieczenie mięsa, owoców morza i warzyw pod dzwonowatym wiekiem pokrytym żarami to wyjątkowa metoda gotowania, którą można znaleźć w Chorwacji i sąsiednich krajach (takich jak Bośnia, Czarnogóra itp.).

Zasadniczo możemy umieścić na tacy dowolne mięso i warzywa, posolić, dodać przyprawy, oliwę i przykryć pokrywką podobną do dzwonka. Umieszczamy ją w piecu i nakrywamy  żarem. Gotujemy w ten sposób przez dwie godziny, ale po około godzinie, zawartość peki mieszamy i dodajemy innych przypraw według naszego uznania.

Peka może być wykonana z dowolnego rodzaju mięsa (kurczak, cielęcina, kiełbasy itp.).

Peka z ośmiornicy jest zdecydowanie warta polecenia. Ośmiornica okazuje się naprawdę delikatna i soczysta, a ziemniaki stają się wyjątkowo słodkie i smaczne. Sos jest pyszny, a jeśli podaje się go z chlebem upieczonym również pod peką, to jest to raj dla kubków smakowych.

To danie zwykle musi być zamówione z wyprzedzeniem w restauracji. Niektóre restauracje mają to w menu przez cały czas, ale peka jest najlepsza, gdy robiona jest na zamówienie. Wyśmienitą ośmiornicę polecamy spróbować w Tawernie Toni w Skradinie.

Brudet

Kolejną klasyczną potrawą typową dla wybrzeża Chorwacji jest brudet (brujet, brodeto) czyli gulasz rybny. Podobnie jak pasticada, brudet jest jedną z najczęstszych potraw, które można znaleźć na Wybrzeżu Chorwacji. Każda rodzina ma własny sposób robienia brudetów. Ryby duszone są z cebulą, sosem pomidorowym i przyprawami. Przykryty wodą gotuje się powoli przez kilka godzin. Papryka chili jest dodawana do  smaku. Brudet jest zwykle podawany z polentą.

Crni  rižot

fot. Total Croatia News

Każda restauracja z owocami morza w Chorwacji ma crni rizot (czarne risotto) w swoim menu. Crni rizot to po prostu risotto z kalmarów. Atrament kałamarnicy zasadniczo koloruje ryż na czarny kolor. Oprócz kalmarów, to risotto zawiera inne owoce morza, w szczególności małże i  inne skorupiaki. Crni rizot jest bardzo popularnym chorwackim daniem.

UWAGA! Zalecamy nie uśmiechać się po tym daniu 🙂

Gregada

To typowe danie Dalmacji, gregada to gulasz rybny gotowany z białym winem, pietruszką, cebulą, czosnkiem, kaparami, solonymi sardelami i ziemniakami. To danie jest bardzo typowe dla wysp środkowej Dalmacji, szczególnie wyspy Hvar.

Fritule

To jedne z najpopularniejszych słodyczy, które znajdziesz w  Chorwacji. Są to “nasze polskie pączuszki”. Ciasto w kształcie kulki wykonane z mąki, rodzynków, odrobiny lokalnych alkoholi i skórki z cytryny, a następnie smażone w głębokim tłuszczu.

UWAGA! Te słodkie “pączuszki” są uzależniające i trudno powiedzieć -dość.

Punjene paprike

To danie jest niezwykle popularne w Chorwacji w lecie. Papryka jest w zasadzie nadziewana mielonym mięsem, ryżem, przyprawami i gotowana w sosie pomidorowym.

Faszerowane papryki są spożywane w całej Chorwacji, jedyną rzeczą, która różni się w różnych regionach, jest wybór mięsa mielonego stosowanego w recepturze. Podczas gdy w Dalmacji mięso będzie głównie wołowiną, w Slavonija mięso mielone będzie zawierało głównie mięso wieprzowe. Faszerowane papryki są zwykle podawane z puree ziemniaczanym.

Istarski fuzi

Fuzi to domowy makaron w kształcie wrzeciona, typowy dla Istrii. Ciasto z makaronu kroi się w kształt rombu, a następnie toczy się wokół pałeczki (często ołówka), tworząc pustą rurkę w kształcie pióra. Fuzi są zwykle podawane z różnymi gulaszami: grzybami, truflami, kurczakiem lub gulaszem wołowym. Ten pyszny makaron można skosztować w wielu restauracjach na Istrii.

Maneštra

To najczęstsze danie, jakie można znaleźć w menu w istryjskich restauracjach. Manestra to po prostu zupa warzywna. Manestre gotuje się powoli przez wiele godzin na małym ogniu, z pancetta, czosnkiem, pietruszką i innymi warzywami. Pod koniec można dodać wędlinę lub kiełbasę w celu wzmocnienia smaku. Manestra ma wiele odmian, najczęstsze są manestra od bobići (zupa fasolowa z kukurydzą) i jota (zupa fasolowa z kapustą kiszoną).

fot. www.coolinarika.com

Cobanac

Typowe danie ze wschodnio-chorwackiego regionu Slavonija, cobanac to pikantny gulasz mięsny. Ten gulasz gotowany jest przez długi czas, ale zawsze na silnym ogniu i często zawiera różne mięsa: wieprzowinę, wołowinę, jagnięcinę i mięso wieprzowe.

Ryby

Ryby z Adriatyku stanowią esencję diety dalmatyńskiej i istryjskiej. Sardynki, makrele, anchois, tuńczyk są równie popularne i często spotykane w wielu restauracjach wzdłuż wybrzeża, a także konsumowane w chorwackich domach.

Chorwaci jedzą dużo grillowanych sardynek,a solone sardele dodają do wielu potraw do  smaku.

Paprenjaci

Paprenjaci to tradycyjne chorwackie ciasteczka z XVI wieku. Nazwa pochodzi od czarnego pieprzu (papar po chorwacku), ponieważ wśród innych składników Paprenjaci zawierają czarny pieprz. Inne składniki to orzechy włoskie, orzechy laskowe, miód, masło i różne przyprawy.

Skampi na buzaru

Buzara to metoda gotowania owoców morza, głównie skorupiaków szeroko wykorzystywanych na wybrzeżu Chorwacji. Scampi, krewetki, małże są krótko gotowane z białym winem, czosnkiem, pietruszką i bułką tartą. Pasta pomidorowa jest czasami dodawana do koloru. To najprostszy, ale jeden z najsmaczniejszych sposobów na przygotowanie krewetek lub małży.

Strukli

To pyszne ciasto, wypełnione twarożkiem i kwaśną śmietaną, pochodzi z Slavonii. Jednak dzisiaj jest to również popularne jedzenie Zagrzebia, a także regionu  Zagorje. Strukli są przygotowywane na dwa sposoby: gotowane w wodzie lub pieczone w piecu.

Kotlovina

Kotlovina to specjalność mięsna popularna w Zagrzebiu i północno-zachodniej Chorwacji. Różne rodzaje mięsa, zazwyczaj mięso wieprzowe (kotlety, szyja, żeberka i kiełbaski) oraz piersi z kurczaka, wraz z warzywami (cebula, papryka, ziemniaki itp.) są smażone w dużym metalowym naczyniu, a następnie powoli gotowane w sosie własnym nad otwartym ogniem. Kotlovina przygotowywana jest w specjalnie zaprojektowanym kotle i zwykle jest przygotowywana na zewnątrz.

Rožata

fot. Chasing the Donkey

Popularny deser z południowej Dalmacji i rejonu Dubrovnika. Jest to kremowy pudding z polewą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *