Vongole (sercówki) w sosie własnym

Będąc w Chorwacji czy na wybrzeżu Adriatyku namawiamy do korzystania z dobrodziejstw morza Adriatyckiego. Morze to obfituje w owoce morza i smakowite ryby. Polecamy w szczególności ośmiornice, tuńczyka,  małże, vongole a na południu ostrygi (kamenice).

Aby odkryć prawdziwy smak vongoli warto przyrządzić je w sosie własnym. Oczyszczamy małże z piachu pod bieżącą wodą.  W garnku na oliwie z oliwek krótko  podsmażamy czosnek i wrzucamy vongole ( sercówki) . Zamykamy garnek przykrywką i po około 10 minutach sercówki są gotowe. Możemy je podawać z bagietką lub białym pieczywem i posypać je natką pietruszki.

DSC02081

DSC02082
Podsmażamy czosnek na oliwie
DSC02088
Vongole podajemy z bagietką lub innym pieczywem