Viska pogacza

Viška pogača nazywana jest również ciastem z wyspy  Vis.

Składniki na ciasto:

1 kg mąki

60 g  drożdży

2 łyżki soli

1 łyżka mieszanych ziół śródziemnomorskich (rozmaryn, tymianek, bazylia)

2 łyżki oliwy z oliwek

woda

Składniki na nadzienie:

500 g  cebuli, posiekane

500 g  pomidorów, obranych i posiekanych

250 g anchois, pokrojonych na kawałki

10 dg kaparów

100 g  oliwek

1/2 szklanki) oliwy z oliwek

sól, czarny pieprz.

Każdy dom ma swój przepis. Jeden z najpopularniejszych to:

Ciasto: Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie i pozostawić na 15 minut. Wymieszać mąkę, drożdże, sól, zioła i oliwę z oliwek. Wyrobić  miękkie ciasto podobne do ciasta na pizzę. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.

Nadzienie: Podsmażyć cebulę na oliwie z oliwek, aż zmięknie. Dodać pomidory i gotować na małym ogniu, bez przykrycia przez 10 minut. Dodać anchois (możemy zastąpić tuńczykiem), kapary, oliwki, sól i pieprz.

Podzielić ciasto na pół. Wyłożyć połowę ciasta na brytfankę do pizzy. Wyłożyć nadzienie. Drugą połową ciasta przykryć farsz. Przekłuć ciasto widelcem w kilku miejscach. Posmarować oliwą z oliwek, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Piec przez 1 godzinę w piecu 200 C .

viska pogacza, przepis Chorwacja, jedzenie w Chorwacji, wyspa Vis
fot. www.croatiaweek.com