Tacos

Nie jest to co prawda potrawa bałkańska ale świetnie komponuje się z klimatem śródziemnomorskim oraz idealnie smakuje przyrządzona w Chorwacji i nie tylko.

Jest on bardzo prosta i tania w przyrządzeniu.

Składniki do farszu:

  • awokado + cytryna
  • pomidory+ cytryna+ szalotka
  • wołowina
  • przyprawy wg. uznania

Składniki do ciasta:

  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki pszennej
  • 140 ml wody
  • sól
  • łyżka  stołowa oleju lub oliwy z oliwek
  • do ciasta można dodawać różne zioła suszone m.in: kminek, przyprawa dalmatyńska itp.

Wyrabiamy ciasto:

Mieszamy mąkę kukurydzianą z pszenną  z solą i olejem w misce, potem dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto.

Wygniatamy ciasto aż poczujemy jednolitą masę, my dodaliśmy przyprawy dalmatyńskie.

Proporcje ciasta starczają na około 8 placków tacos podzielonych jak wyżej na zdjęciu.

Rozwałkowujemy placki

Placki smażymy na patelni po ok 1 min z każdej ze stron lub taki sam czas na grillu pilnując żeby się nie przypaliły.

Poprzez dodatek oleju do ciasta patelni nie trzeba smarować tłuszczem.

Robimy salsę, guacamole i smażymy wołowinę.

 

Szalotkę podsmażamy na patelni, można dodać czosnek. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Potem wrzucamy pomidory na patelnię do cebulki i mieszamy wszystko w celu odparowania wody z pomidorów. Po zgęstnieniu przekładamy do miseczki i zostawiamy do ostygnięcia.

Gotową salsę przyprawiamy wg. uznania.

Avokado obieramy i usuwamy pestkę. Kroimy w drobną kostkę jeśli nie chcemy blendować. Wrzucamy do miseczki, dodajemy cytryny i trochę soli.

Nie blendowane guacamole wygląda tak, natomiast zmiksowane jest gęstą pastą.

Gotowe wszystkie składniki, opcjonalnie wołowinę można zamarynować i usmażyć w małych kawałkach.

Gotowe tacos, proporcje salsy i guacamole są dowolne wg. uznania.

SMACZNEGO!