Pasticada

Pasticada to nasze ulubione danie.

Składniki:
0,5 butelki wina Prosek ( lub wino słodkie i czerwone) 0,5 butelki czerwonego wina wytrawnego
warzywa: natka selera, natka pietruszki, 2 cebule, 2 marchewki, 3 ząbki czosnku,
1 kg wołowiny
njoki (  kopytka lub ugotowane ziemniaki, gnocchi)

Wszystkie składniki można kupić w sklepie. W zamian  Prosku polecam jakiekolwiek słodkie czerwone wino , przecież chodzi o to aby smakowało :)

Na początek warzywa i wino:

Warzywa drobno siekamy, marchewkę polecamy kroić obieraczką do warzyw, na pewno każdy ma taką w domu.  Powstaną cienkie listki, które potem rozpadną się podczas gotowania, wino potrzebne będzie w dalszej części gotowania pasticady.

Mięso i Njoki (lub nasze kopytka):

Kilogram wołowiny to porcja w sam raz dla 3-4 osób, natomiast Njoki te na zdjęciu już gotowe można w łatwy sposób zrobić z ugotowanych ziemniaków, które czasami nam zostają z poprzedniego obiadu. Wołowinę kroimy na 3 części żeby przyspieszyć gotowanie.

Wołowinę podsmażamy w głębokim garnku na oliwie, żeby zarumienić mięso, po czym wrzucamy wszystkie warzywa drobno pokrojone i jeszcze chwile smażymy.

Podsmażone warzywa zalewamy winem, na kilogram mięsa polecam 500 ml wina wytrawnego + około 300-500 ml Prosku lub innego wina słodkiego.

Tak przygotowany garnek pozostaje zostawić na średnim ogniu na godzinę duszenia, aż mięso będzie się rozpadało pod widelcem :) po czym wystarczy dodać ugotowane njoki i pyszny obiad gotowy :)

SMACZNEGO!