Grillowana orada (dorada) i brancin (okoń morski)

Wypatroszona Dorada i Brancin w towarzystwie smakowitych papryczek.

DSC02178
Orada w towarzystwie papryczek
DSC02252
Orada w towarzystwie Brancina już grzeją się na grillu

Ryby orada i brancin smakują najlepiej w Chorwacji, gdzie możemy kupić świeże na targu. W Polsce również bez problemu możemy je znaleźć w dobrych delikatesach rybnych.

Świeżą rybę należy wypatroszyć, naciąć,  nasmarować od wewnątrz oliwą oraz w nacięcia należy włożyć cytrynę bądź limonkę. Rybę należy położyć na gorącym grillu ( może być grill elektryczny jak w naszym przypadku, lub patelnia grillowa) i grillować w zależności od wielkości ryby.

Świetnym dodatkiem do ryby może być grillowana papryczka oraz cebulka.

DSC02253

DSC02179

SMACZNEGO!