Domowe weki – łopatka mielona w słoikach

Specjał dla tych, którzy chcą zabrać swoje jedzenie z Polski np. na camping do Chorwacji. Plusem tego dania jest to, że po odpowiedniej pasteryzacji można go przechowywać dosyć długo.

Przepis jest bardzo prosty a efekt bardzo smaczny…

Składniki:

20 dkg słoniny,
2 kg łopatki bez kości, może być każde inne mięso wieprzowe
sól,
gorczyca,
pieprz naturalny, mielony, majeranek
czosnek.

Przepis:

Mięso należy zmielić w maszynce razem ze słoniną, po czym w misce masę mięsną trzeba  wymieszać  z przyprawami.

Przyprawy dodajemy według uznania, jeśli ktoś lubi dużo czosnku lub ostrzejszy smak.
Następnie wyrabiamy dobrze masę tak jak na kiełbasę, dodajemy trochę wody w trakcie wyrabiania.

Przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.

Pasteryzujemy w garnku około godziny po czym przenosimy w chłodne miejsce na 24 godziny.

Po 24 godzinach łopatka jest gotowa do spożycia, jeśli chcecie przechowywać słoiki dłużej to należy po tym czasie drugi raz pasteryzować przez godzinę i wtedy możemy  przechowywać je do kilku miesięcy.