Domowe weki – gulasz w pomidorach

Gulasz w pomidorach jest  daniem, które świetnie nadaje się do pasteryzacji w słoikach i do zabrania na camping.

Składniki:

    • Mięso gulaszowe ( może być tłuściejsze) – dowolna ilość około kilograma
    • Przecier pomidorowy – Passata
    • Cebula
    • czosnek
    • sol, pieprz

Przepis:

Mięso pokroić w plastry i rozbić lekko tłuczkiem.
Następnie  obsmażamy kawałeczki na tłuszczu na mocnym ogniu aż do zarumienienia.
 W tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę i dodajemy przecier pomidorowy (Passata) i trochę wody.
Zagotowujemy i doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem ewentualnie innymi przyprawami według uznania.
Otrzymanym sosem napełniamy  do 1/3 wysokości słoiki i wkładamy do nich obsmażone mięso.
Zamknięte  słoiki wstawiamy do garnka z wodą i pasteryzujemy godzinę lub trochę ponad godzinę, potem odstawiamy do schłodzenia.